Historische bedscènes en banket in het Rumbeekse kasteel

BBC filmt kostuumdrama in Kasteel van Rumbeke

BBC filmt kostuumdrama in Kasteel van Rumbeke

‘Specialisten passen de zolder aan de vijftiende eeuw aan voor een aantal bedscènes’, zegt Luc Glorieux. Foto: sbr

Rumbeke -

Maandag strijkt een ploeg van 200 man neer in Rumbeke voor opnames van de prestigieuze BBC-reeks The White Queen.

Binnenkort vormt het kasteel van Rumbeke het decor voor de historische BBC-dramareeks The White Queen. De reeks die pas over anderhalf jaar op het scherm komt, speelt zich af tegen de achtergrond van de Rozenoorlog, de strijd onder de Britse adel in de 15de eeuw.

Het kasteel zal nauwelijks te herkennen zijn, want er wordt enkel binnen gefilmd. In het bijzonder enkele bedscènes en een banket in de ridderzaal worden er opgenomen. De serie wordt gemaakt door hetzelfde team dat ook de reeks The Tudors inblikte. De regie is in handen van James Kent.

Kasteel wordt aangepast

Deze week wordt alles in gereedheid gebracht. ‘Een team bezocht het kasteel op zoek naar anachronismen - tegenstrijdigheden met de periode waarin de reeks zich afspeelt. Zo worden alle ramen van lood voorzien, zoals dat de gewoonte was in die periode’, vertelt Luc Glorieux, voorzitter van de vzw Kasteel van Rumbeke. ‘Dat ons kasteel gebruikt wordt in een dergelijke productie is te danken aan de bouwstijl en de historische link met het verhaal, maar ook aan goede contacten, mede vanuit de stad.

‘Filmploegen ontdekken het potentieel van onze stad’, zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). ‘Dat potentieel werd lange tijd onderschat en we waren te bescheiden.’ Martens verwijst ook naar de opnames van de Eén-reeks In Vlaamse Velden die momenteel plaatsvinden in het Rodenbachkasteel. ‘Zo’n productie kost de stad geen of zeer weinig geld, maar zorgt wel voor extra uitstraling. Filmhuizen kiezen Roeselare omwille van de goede samenwerking.’

Er wordt van maandag tot woensdag gefilmd. De hoofdingang tot het Sterrebos langs de Moorseelsesteenweg is in die periode gesloten. Olivier Desmet, uitbater van de twee horeca-zaken in het Sterrebos, moet naar alle waarschijnlijkheid zijn zaken sluiten op woensdag. ‘Maandag en dinsdag is sowieso een sluitingsdag, maar als alles afgesloten is op woensdag heeft het geen zin dat ik open. Het is jammer dat ik niet op voorhand verwittigd werd.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio