Verhitte discussie rond tienkamper Hans Van Alphen

Politieke versnippering bereikt hoogtepunt

Politieke versnippering bereikt hoogtepunt

Straks strijden 147 kandidaten voor 21 zitjes. Foto: vrs

Alken -

Er komen in Alken zowat drie keer meer kandidaten op dan in Tongeren en Sint-Truiden. De lokale partijtoppers laten geen kans onbenut om elkaar de zwarte piet toe te schuiven. Alleen SP.A lijkt opvallend rustig.

Een zevende partij trekt naar de Alkense kiezer. Om-Mekaar, met Sylvain Engelen (vroeger LDD) op kop, veroorzaakt nog meer politieke versnippering. Als elke partij met een volwaardige lijst naar de kiezer trekt, azen er voor 11.322 inwoners 147 kandidaten op een van de 21 zitjes in de gemeenteraad.

De verzuurde en turbulente legislatuur van de voorbije zes jaar weerspiegelt zich in het aantal mensen dat zich geroepen voelt om beter te doen.

Turbulent bestuur

Om te begrijpen wat zich in de biergemeente afspeelt, is wat achtergrond nodig van de lokale politiek.

Een aantal schepenen van Open VLD, die hun bevoegdheden kwijtspeelden omdat ze een belastingverhoging niet zagen zitten, bleven toch – met loonbehoud – zetelen in het schepencollege.

In de gemeenteraad vormde het CD&V van burgemeester Deloffer een wisselmeerderheid met SP.A en onafhankelijken. Die zaten er oorspronkelijk voor Kristalhelder. Maar ook daar had een interne ruzie al tot een breuk geleid. Een echt continu bestuur is er in zes jaar niet geweest in Alken.

Nog voor N-VA, met lijsttrekker Marc Penxten, naar de kiezer trekt, zijn er aanhangers overgestapt naar weer een nieuwe partij. Eva nam onder anderen de ontevreden Koen Vandenhoudt en schepen Marc Rego aan boord.

De Groenen willen dan weer geen uitgesproken lijsttrekker naar voor brengen.

SP.A blijft, tot nu toe, opvallend stil. Lijsttrekker Andrea Achten wacht rustig af.

LDD is niet meer actief in Alken.

Zelfs Olympiër Hans Van Alphen is al het voorwerp van verhitte discussies. Marc Penxten van N-VA is met zijn transportbedrijf ook de hoofdsponsor van de tienkamper. Penxten organiseerde het voorbije weekend een volksfeest voor Van Alphen. Dat was niet naar de zin van burgemeester Frank Deloffer. Die organiseert vanavond een receptie op het gemeentehuis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio