Boekenverkoop daalt behoorlijk dit jaar

Boekenverkoop daalt behoorlijk dit jaar

Dagelijkse Kost 3 van Jeroen Meus Foto: bookinabox

De eerste helft van dit jaar is de boekenverkoop in Vlaanderen met zes procent gedaald. Jeroen Meus is verreweg de best verkopende auteur. Ook PvdA-voorzitter Peter Mertens doet het opvallend goed.

De cijfers komen van Boek.be en GfK Retail and Technology Benelux . Goed zijn die cijfers niet. De daling van de verkoop situeert zich in elk verkoopkanaal. Alleen online winkels en de grootwarenhuizen kunnen de schade nog enigszins beperken.

Dit komt neer op een omzet van bijna 87 miljoen euro en een afzet van 7 miljoen boeken. Enkel april en juni kenden een groei in de boekenverkoop.

Niet voor niets was april de maand waarin het succesboek Dagelijkse Kost 3 van tv-kok Jeroen Meus samen met de succestitels van Suzanne Collins, De Hongerspelen, verscheen. Ook de maand juni kende een lichte stijging met de erotische trilogie Vijftig tinten grijs  van E.L. James als uitschieter.

Over een iets langere termijn bekeken oogt het plaatje minder somber. Vergeleken met dezelfde periode van 2009 is er slechts een daling van -2,5%; de eerste helft van 2011 kende immers een zeer grote stijging van de boekenverkoop dankzij een aantal sterke titels die toen verschenen.

De grootste omzetdaling is waar te nemen in het genre non-fictie informatief. Hier noteren we een daling tot -8%. Vorig jaar kreeg dit genre nog een flinke duw dankzij o.a. Congo van David van Reybrouck. Het titelaanbod speelt dus een erg belangrijke rol. In de maand juni van dit jaar kent dit genre weer een heropflakkering, o.a. dankzij de Memoires van Jean-Luc Dehaene.

De strips blijven het heel goed doen in Vlaanderen. Met een stijging van 1,5% in omzet houden de strips meer dan stand in een dalende markt.

Populair

Tv-kok Jeroen Meus is de best verkopende auteur. Hij palmt plaatsen 1, 2 en 4 in van de Vlaamse top 5.

Op 3 staan De Kiekeboes en op 5 Pieter Aspe.

Fictie doet het duidelijk niet zo goed in de topverkopen. In de Algemene top 20 vinden we maar 7 fictietitels terug. Het eerste echt literaire werk vinden we pas terug op nummer 24: De Engelenmaker van Stefan Brijs.

Bij de non-fictie informatief wordt de bestsellerslijst aangevoerd door twee politici: Hoe durven ze? van PVDA-voorzitter Peter Mertens klopt zwaargewicht Jean-Luc Dehaene die met zijn Memoires een ware bestseller heeft geschreven.

E-books

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2011, is de verkoop van e-boeken verdubbeld. Vandaag betekent dit een aandeel van 0,6% in de totale boekenverkoop. Goed voor een bijhorende omzet van € 524.000. Opvallend is dat de gemiddelde prijs voor een e-boek sterk is gedaald. Van gemiddeld € 13,90 in 2011 naar gemiddeld € 9,70 de eerste helft van dit jaar. 83% van alle verkochte e-boeken titels zijn fictie uitgaves.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS