‘Klasgenootjes mogen me echt alles vragen'

Senne (7) gaat maandag voor het eerst als Sanne naar school

Na het laatste schooljaar als jongen en een volledige zomervakantie als meisje is ze er helemaal klaar voor: vanaf maandag gaat de 7-jarige Senne als Sanne naar school. Om de klasgenoten in het tweede leerjaar daaraan te laten wennen, mogen ze Sanne al hun vragen stellen tijdens een vragenuurtje.

‘Zenuwachtig? Een beetje', zegt Sanne. Omdat haar juffrouw in het tweede leerjaar nieuw is op school, waardoor niemand kan zeggen of ze streng zal zijn of niet. Omdat ze hard zal moeten studeren om de tafels van vermenigvuldiging van buiten te leren. Omdat ze stevig zal moeten oefenen om hoofdletters te schrijven. En omdat ze al op de tweede schooldag in het midden van de belangstelling zal staan.

Haar klasgenootjes mogen haar dan ál hun vragen stellen. Er zal een CLB-medewerker zijn om het vragenuurtje in goede banen te leiden, maar het is Sanne die de antwoorden moet geven. Zodat haar klasgenoten, net als zij nog maar 7jaar oud, kunnen snappen waarom de jongen Senne nu het meisje Sanne is geworden.

Op wie verliefd?

‘Ik weet niet' en ‘gewoon', dat antwoordt Sanne meestal als haar wordt gevraagd waarom ze graag een meisje is. Maar op aandringen van haar moeder oefent ze nu al om het wél omstandig uit te leggen. Mama Nicole stelt de vragen, Sanne antwoordt zo goed als ze kan. ‘Voor als de andere kindjes in de klas het vragen', zegt Sanne. En dan dreunt ze haar lesje op. ‘Ik voel mij een meisje, maar ik heb geen meisjeslichaam. Ik vind het niet tof dat ik nog een piemeltje heb. Ik vind meisjeskleren veel mooier. Ik speel niet graag jongensspelletjes zoals voetbal. En ik ben er heel zeker van dat ik nooit meer een jongen wil zijn. Maar ik weet nog niet of ik verliefd ga zijn op jongens of op meisjes.'

Nog maar twee maanden geleden is het dat we voor het eerst bij haar op bezoek gingen. Ze zat er verlegen bij toen haar ouders ons voor het eerst vertelden over de lange weg die ze hadden afgelegd. Het verhaal van Senne, de 7-jarige jongen die er al jaren van droomde om een meisje te zijn. Die rondliep op de hakken van zijn mama en in de jurkjes van zijn zus. Die op de speelplaats alleen maar met de meisjes speelde en in de klas een stille jongen was. Tot zijn ouders in maart voor zijn wensen zwichtten en hem Sanne begonnen te noemen. Vanaf volgende week gaat ook de school daarin mee. En nu vertelt Sanne honderduit. Over haar vakantie, over het nieuwe schooljaar, en over Justin Bieber.

‘Sexy and I know it'

Ge gaat ze niet herkennen, heb ik ze gezegd op school', zegt mama Nicole. ‘De tijd van stille Senne is voorbij. Sanne is veel drukker dan Senne ooit was. Franker, zeg maar. Het is niet meer de verlegen scheet van vroeger. Integendeel. Wat is uw slogan weer, Sanne?'

I'm sexy and I know it', zegt Sanne koket. Zelfs met het gat tussen haar tanden, op de plaats waar nog een grotemensentand moet komen. ‘Eigenlijk stond mijn tand nog niet los genoeg, maar ik beet op een lepeltje en krak. Ik moest mijn mond gaan spoelen en de tand kwam er mee uit. Gelukkig maar, want nu kan ik weer in het midden eten.'

Tanden wisselen is een probleem waar veel van haar leeftijdsgenoten mee kampen. Genderdysforie, de officiële naam voor de ontevredenheid van Senne over zijn biologische geslacht, komt bij 7-jarigen zelden voor. Net omdat het zo zeldzaam is, komt er ook voor de ouders van Sannes klasgenootjes een infoavond. Zodat ook zij er kunnen aan wennen.

Voor de 7-jarigen zelf lijkt het vanzelfsprekender. ‘Een van de meisjes die deze vakantie bij Sanne is komen spelen, had op voorhand tegen haar oma gezegd dat ze bij een vriendinnetje ging spelen', zegt Nicole trots. Maar om na dat vragenuurtje de vervelende vragen te vermijden, zal Sanne zich voor de zwemles in een apart hokje omkleden en een badpakje dragen met een rokje eraan.

De outfit voor de eerste schooldag, die heeft ze ook al klaargelegd. Roze en zwart met het logo van Shake it up, een televisieserie op Disney Channel. Eronder passen gouden schoentjes en Sanne heeft een nieuwe boekentas, gekregen van haar grote zus. ‘Met paarden erop', zegt Sanne. ‘Mijn vorige boekentas moest ik over twee schouders dragen, deze kan ik over één schouder hangen. Dat is veel leuker.'

Wedergeboortekaartje

Een kleedje dragen op school was vorig jaar nog taboe. Maar nu Senne de hele dag door Sanne mag zijn, hebben de ouders een ‘wedergeboortekaartje' gemaakt. De hele familie kreeg een foto met een gedicht: Na vele tranen en geduld, is onze liefde weer met iets ongelooflijk moois omhuld. Opnieuw vloeien er tranen, maar nu niet van verdriet. U zult ons wel begrijpen als je nu haar vreugde ziet. ‘Op de eerste schooldag gaan er tranen vloeien, net als bij de eerste schooldag van Senne', voorspelt mama Nicole.

Het begin van het schooljaar is voor de ouders het begin van een nieuw hoofdstuk. Het vorige hoofdstuk is definitief voorbij. De tatoeage op hun bovenarm, waar de voornaam van hun kinderen stond, is aangepast. ‘Ik kan me niet meer voorstellen dat ze ooit Senne was', zegt mama Nicole. In huis zijn zelfs alle foto's van de kleine Senne vervangen door recente Sanne-foto's. ‘Maar ik heb de andere foto's er nog onder laten zitten in het kader', fluistert mama Nicole. ‘En op de computer staat ook nog een mapje met beelden', vult papa Eddy aan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees