Sinds Nieuwjaar zijn al 274.291 Vlamingen overgestapt

Recordaantal Vlamingen zoekt nieuwe energieleverancier

Recordaantal Vlamingen zoekt nieuwe energieleverancier

Sinds Nieuwjaar zijn al 274.291 Vlamingen van elektriciteitsleverancier veranderd. Dat zijn er nu al meer dan in heel 2011. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) reageert verheugd dat ‘de consument de macht grijpt'. Toch betreurt ze dat nog een kwart miljoen Vlaamse gezinnen nooit een leverancier kozen, en daardoor gemiddeld 568 euro per jaar verliezen.

Dit jaar hebben al dubbel zoveel gezinnen als vorig jaar een nieuwe stroomleverancier gekozen. Juli was zelfs een recordmaand: liefst 49.043 gezinnen veranderden toen, terwijl er 33.181 een andere gasmaatschappij kozen. Sinds Nieuwjaar zijn er 183.126 gezinnen van gasleverancier veranderd, of één klant op elf. ‘Van leverancier veranderen is voor veel gezinnen en kleine zelfstandigen de snelste manier om te besparen op de energiefactuur', zegt minister Van den Bossche. ‘De cijfers tonen aan dat de Vlaming die boodschap begrepen heeft.'

Vergelijkingstest

Dat blijkt uit de toenemende populariteit van de vergelijkingstest op de website van de Vlaamse energiewaakhond VREG. Door die test kan iedereen snel zien wat voor hem de goedkoopste energieleverancier is. ‘Daarbovenop komt het succes van de groepsaankopen die stilaan in heel Vlaanderen ingeburgerd raken. Ik kan dat alleen maar toejuichen', zegt Van den Bossche.

Scherpere prijzen

Volgens de minister van Energie is de consument de leveranciers aan het dwingen almaar scherpere prijzen te maken, en tegelijk steeds klantvriendelijker te worden. Toch constateert ze dat nog veel gezinnen duidelijk te veel betalen voor hun energie. Zo hebben een kwart miljoen gezinnen nog steeds geen bewuste keuze van stroomleverancier gemaakt. Als ze dat doen voor gas en elektriciteit samen, kunnen ze nochtans 568 euro per jaar besparen.

Van den Bossche merkt dat het vaak net de gezinnen zijn die het moeilijkst rondkomen, die niet zo vlot naar de website van de VREG stappen om daar de vergelijkingstest te doen. Daarom gaan mensen die problemen gehad hebben om hun rekening te betalen thuis een mededeling krijgen over wie de goedkoopste leverancier voor hen is. Van den Bossche heeft ook een project lopen met energiescanners die bij mensen thuis komen kijken hoe ze meer energie kunnen besparen. Die gaan binnenkort eveneens die gezinnen een vergelijking tonen van de mogelijke leveranciers.

Midden september start ook een initiatief van federaal minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). De FOD Economie geeft dan informatiesessies in de meeste gemeenten waar iedereen kan laten uitvlooien wie voor hem de goedkoopste leverancier is, en hoe hij kan overstappen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees