Man overviel homo's 'omdat ze toch geen aangifte durven doen'

De video wordt geladen
ANTWERPEN - De Antwerpse strafrechter heeft woensdag twee jonge mannen veroordeeld voor een reeks overvallen in januari en februari van dit jaar. Ze maakten zes slachtoffers en op één uitzondering na waren het allemaal homo's. Yahya F. (19) kreeg vier jaar cel, waarvan 37 maanden effectief. Samir M. (19), die bij twee overvallen betrokken was, werd veroordeeld tot twee jaar cel waarvan de helft effectief.

 Yahya F. zocht zijn slachtoffers via een Nederlandse datingwebsite waarop hij onder verschillende schuilnamen seksueel contact aanbood tegen betaling. Hij sprak met de mannen af aan de Chicagoblokken op de Antwerpse Linkeroever.

Daar stond hij hen samen met een aantal minderjarigen en/of Samir M. op te wachten om hen te beroven van hun geld, bankkaarten en gsm. Geweld werd daarbij niet geschuwd: één van de slachtoffers werd meermaals met een mes in de arm en het been gestoken. De beklaagden hadden de feiten gepleegd om snel aan geld te komen en kozen doelbewust homo's uit omdat die minder snel aangifte doen. Er werden inderdaad maar zes slachtoffers geïdentificeerd, hoewel Yahya F. met misplaatste trots verklaard had dat hij er meer had overvallen.

Hij was met deze feiten niet aan zijn proefstuk toe en had van de jeugdrechter al twee keer eerder maatregelen opgelegd gekregen voor gelijkaardige feiten. De rechtbank noemde de feiten 'laf en verwerpelijk'. Het slachtoffer dat werd neergestoken, stelde zich burgerlijke partij en kreeg een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro. Zijn werkgever kreeg één euro provisioneel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio