Groene parels toegankelijk in het zuiden van Kortrijk

Werk van 26 kunstenaars in twaalf private tuinen

Werk van 26 kunstenaars in twaalf private tuinen

Deze kunstenaars uit Bellegem stappen graag mee in dit nieuwe project. Foto: loh

Kortrijk -

In het zuiden van Kortrijk vind je pareltjes van private tuinen. Twaalf ervan worden verbonden met kunst tijdens het weekend van 1 en 2 september. De toegang is gratis.

Het zuiden van Kortrijk heeft een aantal tuinen die zo uit een boekje komen. Twaalf daarvan kan je dit weekend eenmalig bezoeken.

Het nieuwe initiatief is een idee van de gebiedswerkers van de stad Kortrijk en van de cultuurfunctionarissen Francis Rodenbach en Nicolas Vanlerberghe.

Rodenbach: ‘Het is voor het eerst dat we dit evenement organiseren. Wat begon als een los idee groeide uit tot een heus project met twaalf deelnemers en zesentwintig kunstenaars die in de tuinen exposeren.’

‘Aalbeke, Rollegem, Kooigem en Bellegem hebben pareltjes aan tuinen. Er zijn veel originele ontwerpen. Sommige hebben als plantentuin veel te bieden, andere zijn bijna didactisch. De eigenaars hebben met elkaar hun liefde voor de tuin gemeen. Ze zijn gedreven en passievol bezig.’

‘Kunst en tuinarchitectuur zijn nauw met elkaar verwant. Vandaar dat we artiesten betrokken bij het project’,vervolgt Francis Rodenbach.

Eén van die artiesten is Romain Haemers. Na een lange carrière als kleurdeskundige bij Boss Paints wilde hij creatief bezig blijven. Hij stelt tentoon in de klassieke tuin van Luc Despiegelaere in de Brede Molenweg in Bellegem.

Haemers: ‘Al acht jaar bewerk ik carraramarmer. Mijn werken zijn meestal strak en architecturaal. Heel wat andere kunstenaars werden bereid gevonden om deel te nemen aan dit fantastische project. Zonder de gebiedswerkers van het zuiden van de stad was deze ‘Kunst op zuiders gras’ niet gelukt. De respons is nu al groot. We staan er zelf honderd procent achter.’

Kindervriend

In vier van de tuinen kan je een frisdrank kopen. De opbrengst gaat integraal naar de projecten van De Kindervriend in Rollegem.

Vier tuinen bevinden zich in Bellegem, twee in Rollegem, twee in Kooigem en vier in Aalbeke.

Een topper is de tuin van Romain Vanhoe uit Kooigem.

Deze schooldirecteur ging op zijn 61ste aan de slag als zelfstandig tuinontwerper. Hij volgde jarenlang cursussen tuinontwerp, tuinaanleg en tuintekenen. De veranderingen die hij in zijn tuin heeft aangebracht, zijn indrukwekkend.

De twaalf tuinen kan je best met de fiets afmalen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio