Zeventig internationale kunstenaars werken mee

Internationale kunstenaars belichten mensenrechten

Internationale kunstenaars belichten mensenrechten

Curator Katarina Gregos stelt Newtopia voor. Foto: vdd

Mechelen -

Vanaf zaterdag pakt Mechelen uit met een prestigieuze internationale tentoonstelling over de staat van de mensenrechten. ‘Newtopia’ is te zien op vier locaties in de stad met ook solopresentaties in het stadhuis.

De tentoonstelling is gebaseerd op de relatie tussen kunst en mensenrechten. Ze gaat na welke artistieke antwoorden er gegeven zijn op mensenrechtenkwesties en brengt de ontwikkeling van de mensenrechtenbeweging en haar discours sinds de naoorlogse periode in kaart.

Meer dan zeventig internationale kunstenaars werkten mee. Heel wat artiesten komen uit landen waar mensenrechten niet altijd worden gerespecteerd, zoals Olga Chernysheva (Rusland), Ali Ferzat (Syrië) of Wafa Hourani (Palestina).

Newtopia is onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 in het Cultuurcentrum Mechelen gaat over politieke en civiele rechten. In de Oude Vleeshalle kan je terecht voor sociale, economische en culturele rechten.

Het hof van Busleyden onderzoekt de de huidige staat van de mensenrechten en zogenoemde solidariteitsrechten. In Lamot worden er vragen gesteld als ‘Hoe kan kunst ons helpen een betere wereld voor te stellen?’

Er zijn ook vier solopresentaties: in het stadhuis is er een openbare video-installatie van Krzysztof Wodicko, in het Hof van Busleyden heeft de Egyptische kunstenaar Ganzeer een muurschildering gemaakt,de academie voor Beeldende Kunsten pakt uit met een installatie van de Ier Nevan Lahart en de Indische filmmaker Amar Kanwar maakte in het Scheppersinstituut de video-installatie The Torn First Pages. In Lamot brengt Kendell Geers een project met gasten als Ai Weiwei en Barbara Kruger.

Curator van Newtopia is Katarina Gregos die de Mechelaars nog kennen van Contour 2009, vierde Biënnale voor Bewegend Beeld.

‘Kunst kan enkel beoefend worden als ze ontstaat in een sfeer van openheid en tolerantie’, meent ze.

Deze zaterdag is Newtopia gratis voor alle Mechelaars. Tickets kunnen besteld worden bij UIT of het Cultuurcentrum.

Newtopia loopt tot eind dit jaar.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio