Albert V. riskeert vijftien jaar voor misbruik verschillende kinderen

Pedofiele pater (90) beseft niet dat proces begint

Pedofiele pater (90) beseft niet dat proces begint

Het misbruik speelde zich in de jaren 80 en 90 af in de jeugdinstelling Stella Maris in Kortrijk. Foto: PHK

KORTRIJK - Voor de rechtbank in Kortrijk start maandag het opmerkelijke proces tegen de 90-jarige pater Albert V. De man heeft bekend dat hij in de Kortrijkse jeugdinstelling Stella Maris verschillende kinderen seksueel misbruikt heeft. De hoogbejaarde pater riskeert daarvoor vijftien jaar celstraf, maar hij zal niet in de rechtszaal opduiken. De dementerende man beseft niet eens dat zijn proces begint.

De kans is zo goed als onbestaande dat pater Albert V. maandag oog in oog met de rechter in Kortrijk zal staan. De hoogbejaarde man heeft begin jaren 90 verschillende kinderen aangerand in de jeugdinstelling Stella Maris. Momenteel verblijft hij in het Kortrijkse Woon-en Zorgcentrum De Pottelberg. Daar vierde hij in juni nog zijn 90ste verjaardag. De man slijt er zijn dagen in een klein kamertje, met een bed en een bureau. Toen we hem daar gisteren opzochten, troffen we een oude man aan die dementerend lijkt te zijn. Dat maandag zijn proces van start gaat, beseft de oude pater niet. Volgens het gerecht heeft hij ook niet eens een advocaat die hem kan vertegenwoordigen. Toch geeft de man wél toe dat hij in het verleden kinderen misbruikt heeft. Dat heeft hij de voorbije maanden aan justitie bekend. ‘Maar ik dacht dat die feiten van Stella Maris verjaard waren', zegt hij.

Het seksueel misbruik van pater Albert V. kwam vorig jaar aan het licht. Op 3 januari 2011 getuigde een Bruggeling op Radio 2 dat hij in de jaren 60 misbruikt werd in het toenmalige weeshuis van Stella Maris. Niet door pater Albert, maar wél door ‘de nonnen'. De man verklaarde dat hij als vijfjarig jongetje herhaaldelijk door twee nonnen werd aangerand. Het verhaal van de Bruggeling deed ook nog drie andere zogenoemde slachtoffers praten. Maar uit onderzoek bleek later dat die twee zusters tijdens de periode van het misbruik niet aan de slag waren in Stella Maris. Het parket van Kortrijk besloot de klachten te seponeren, temeer omdat ze ook al lang verjaard zouden zijn.

Maar in de nasleep kwam pater Albert plots in het vizier. De 90-jarige geestelijke van de congregatie van pater Damiaan was destijds een buur van Stella Maris en kwam in de jaren 80 en 90 geregeld over de vloer in de jeugdinstelling. Aangemoedigd door de verhalen over ‘de nonnen' stapten enkele mannen het voorbije jaar naar het gerecht met de klacht dat ze tijdens hun verblijf in de instelling door pater Albert betast werden. Eén van hen woonde van zijn derde tot zijn vijftiende in Stella Maris. Hij was misdienaar en het was in die hoedanigheid dat hij op zijn negende door pater Albert seksueel werd benaderd. ‘Hij nam me telkens mee naar een kamertje. Eerst begon hij me te strelen en te zoenen. Daarna werd ik ook tot anale seks gedwongen', zo verklaarde het slachtoffer.

‘Het is waar dat ik vroeger te ver ben gegaan bij sommige kinderen', geeft pater Albert toe. ‘Die kinderen waren vaak sukkelaars. Ze werden in de steek gelaten door hun ouders en ik had daar compassie mee. Maar wat ik deed, mocht niet. Ik heb er spijt van.' Het misbruik waarover hij spreekt, gebeurde volgens hem in de jaren 60. Van latere feiten kan hij zich evenwel niets herinneren.

In totaal dienden acht slachtoffers een klacht in tegen pater Albert. Hun verhalen dateren van in de jaren 80 en 90. Slechts bij twee van hen – die op het moment van het misbruik negen en vijftien jaar waren – zijn de feiten niet verjaard. Daarom kan de pater na al die jaren toch nog strafrechtelijk vervolgd worden.

Als Sinterklaas

‘Die man speelde een Sinterklaas-figuur voor die kinderen. Hij misbruikte zijn gezag. We konden acht slachtoffers identificeren, maar het zijn er wellicht meer', klinkt het bij het Kortrijkse parket. Zij stuurden enkele weken geleden een deurwaarder naar het rusthuis. Op zijn kamer kreeg de pater persoonlijk de dagvaarding overhandigd waarin staat dat hij maandag in de beklaagdenbank verwacht wordt.

‘Het kan best zijn dat hij zich dat niet meer herinnert. Hij heeft ons ook nog niets gezegd of gevraagd over dat proces', zegt Manu De Clercq, de directeur van het rusthuis. ‘Pater Albert is een hoogbejaarde man, die veel begeleiding en een passende verzorging nodig heeft. Wij behandelen hem hier net als iedereen. Hij is dan ook nog niet veroordeeld. Mocht het gerecht oordelen dat hij naar de gevangenis moet, dan houden ze er beter wel rekening mee dat ze een verpleger meesturen.'

De rechtszaak gaat maandag sowieso door. Ook als de pater niet opdaagt. Dan kan hij nog bij verstek veroordeeld worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio