Italiaanse kardinaal en aartsbisschop Martini overleden

Italiaanse kardinaal en aartsbisschop Martini overleden

Aartsbisschop Martini bij de paus Foto: epa

Een van de belangrijkste figuren uit de Katholieke Kerk, Carlo Maria Martini, is overleden. Hij was 85 en stond bekend als één van de progressieve krachten aan het Vaticaan.

Martini werd in 1979 door de toenmalige paus Johannes Paulus II benoemd tot aartsbisschop van het diocees van de wereldkerk, Milaan. Hij bleef dat tot in 2002.

Van 1987 tot 1993 was hij voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties.

Bij de uiteindelijke verkiezing van Ratzinger tot paus was Martini ook één van de kandidaten om paus te worden. Zijn zwakke gezondheid (Parkinson) en zijn wat progressieve imago speelden hem echter parten.

Hij nam inderdaad,  naar katholieke normen, soms progressieve standpunten in.

Zo had hij kritiek op de encycliek Humanae Vitae waarin de Kerk zich verzette tegen het gebruik van anticonceptiemiddelen. Martini vond dat de Kerk zich met dat standpunt ver van het dagelijks leven opstelde.

Martini was ook een voorstander van stabiele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.

'Ik geloof dat je het gezin moet verdedigen want het is de meest stabiele en permanente relatie om kinderen in groot te brengen. Maar het is niet slecht dat, in plaats van wisselende seksuele contacten met mannen, een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een zekere stabiliteit kan hebben. Daarom kan de staat er een voorstander van zijn. Ik deel de houding niet van diegenen in de Kerk die zich opwinden over de burgerlijke erkenning van dergelijke relaties. Als sommige homo's streven naar een partnerschap om stabiliteit te geven aan hun relatie, waarom zouden we dat niet willen?' schreef hij in het boek 'Geloven en Kennen'.

Martini wou ook dat vrouwen tot diaken konden worden gewijd. Martini meende dat vrouwen een prominentere rol in de kerk moesten kunnen innemen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees