Weersomstandigheden niet ideaal voor deelnemers

Climbing for Life van start op natte Col du Galibier

Oud-tourwinnaar Lucien Van Impe geeft deze ochtend in Het Franse Valloire het startschot van de tweede Climbing for Life. Zo'n 3.500 deelnemers proberen in dat evenement de Alpenreus,Galibier te bedwingen, 2645 meter hoog. Climbing for Life is een project waarvan de opbrengst gaat naar het zoeken naar betere geneesmiddelen voor astma en mucoviscidose.

Blikvangers dit jaar zijn 19 deelnemers die zelf astma of mucovoscidose hebben. Vier onder hen hebben zelfs een longtransplantatie moeten ondergaan. De vier meldden zich spontaan bij professor Lieven Dupont en werden na overleg met Energy Lab geselecteerd.

De 19 werden de voorbije maanden intens begeleid door een team van de professor. Volgens hem zijn de weersomstandigheden op de Galibier allesbehalve gunstig voor astma en mucoviscidose.Het is op de Galibier verrassend koud en nat, en die meteo kan de longziekten nog meer parten spelen. Toch zei Dupont vrijdagavond dat hij er goede hoop op heeft.

Zijn poulains hadden vrijdag overigens al een test gedaan tot halverwege de Galibier. voor de Leuvense professor is de missie hoe dan ook al geslaagd, omdat de 19 hebben ingezien dat ook zij kunnen sporten. 'Na de eerste uitgave van Climbing for Lifer heb ik op mijn consultaties opvallend meer astma- en mucopatiënten gezien die een voorbeeld zagen in de deelnemers aan dit evenement.'

De 19 astma- en mucodeelnemers worden tijdens de klim individueel begeleid. Hun voorbereiding werd volledig opgezet door Hannes Apache van Energy Lab. Hij maakte voor hen allerhande trainingschema's. Het bewijst volgens hem ook dat je in zes maanden tijd iemand kan klaarstomen voor een sportbeoefening.

Lucien van Impe zelf rijdt niet mee maar gaf gisteravond wel toe dat het aardig bij hem kriebelde als hij opnieuw de Galibier zag.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees