Betonnen omhulsel Tihange 2 zwaar aangetast

Betonnen omhulsel Tihange 2 zwaar aangetast

Foto: Photonews

De betonnen overkapping van de kernreactor van Tihange 2 is zwaar beschadigd door erosie. Het nieuwe euvel werd kortgeleden vastgesteld. Op dit moment zou er geen gevaar zijn. Dat meldt de website van De Redactie.

De betonnen kluis rond de kernreactor heeft een dikte van 120 centimeter en is opgetrokken uit gewapend beton met nog eens extra ijzeren pylonen als bijkomende steun. Erosie heeft die betonnen beschermingswand nu aangetast, op sommige plaatsen tot 30 centimeter diep. Het omhulsel was al enige tijd aan herstelling toe, na eerdere vaststellingen van erosie tot 10 centimeter diep.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) brengt volgende week meer duidelijkheid over de verzwakking. 'Het beschadigingsproces moet nu onderzocht worden, en er moet nagegaan worden of het beton niet poreus wordt', klinkt het. 'Op dit moment hebben we niet veel informatie.'

Volgens het FANC moet Electrabel nu aantonen dat de schade geen gevaar vormt en dat ze bovenal te beheersen is. Verder moeten nu ook de andere gebouwen geïnspecteerd worden op mankementen.

Bij een eerdere controle werden al scheurtjes vastgesteld in de reactor. Deze werd daarom stilgelegd. Omdat er zich geen brandstof meer in bevindt zou er geen gevaar zijn. Bovendien bevindt zich onder het buitenste omhulsel nog een tweede omhulsel.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees