Teleurstelling over karige spijt Softenonmaker

Teleurstelling over karige spijt Softenonmaker

In de jaren zestig brak een schandaal uit toen bleek dat zwangere vrouwen die Softenon toegediend kregen, misvormde baby's ter wereld brachten. Foto: © AP

De excuses die de Duitse fabrikant van het beruchte medicijn Softenon vrijdag aanbood zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De verontschuldigingen zijn volgens slachtoffers magertjes en veel te laat. De belangenvereniging van Britse slachtoffers eist schadevergoeding.

Medicijnenmaker Grünenthal vroeg vrijdag na vijftig jaar om ’vergiffenis’ voor de schade die het populaire middel tegen zwangerschapsbraken in de jaren vijftig en zestig bij ongeboren kinderen aanrichtte. Volgens directeur Harald Stock lieten de verontschuldigingen zo lang op zich wachten omdat het bedrijf onthutst was over het Softenonschandaal en zich geen raad wist.

Thalidomide, zoals de werkzame stof in Softenon heet, is een krachtig verdovingsmiddel. Tot het in 1961 van de markt werd gehaald werd het veel voorgeschreven voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid. In Nederland kampen naar schatting 25 mensen met afwijkingen die zij door Softenon opliepen.

Grünenthal trof in 1972 in Duitsland een schikking met slachtoffers en betuigde spijt. Maar decennialang hield de fabrikant vol dat hij niet aansprakelijk is voor de afwijkingen aan ledematen en organen die Softenonkinderen vertoonden.

Verantwoordelijkheid voor misvormingen opnieuw van de hand gewezen

Tot teleurstelling en woede van veel slachtoffers herhaalde Stock dat standpunt vrijdag. Het drama met Softenon was volgens Stock een tragisch ongeluk, dat Grünenthal niet had kunnen voorkomen omdat het niet van de risico’s voor ongeboren kinderen wist. Het bedrijf zou zich steeds aan alle voorschriften hebben gehouden.

Slachtoffers in Groot-Brittannië, Australië en een reeks andere landen proberen nog altijd via de rechter schadevergoeding af te dwingen. Zij doen de excuses van vrijdag af als een pr-stunt, bedoeld om de kansen van Grünenthal in de rechtszaal te vergroten.

Ook het gedenkteken dat vrijdag in het Duitse Stolberg, de thuishaven van Grünenthal, werd onthuld viel bij velen niet in goede aarde. Het bronzen beeldje van een gehandicapt kindje heet Het Zieke Kind. Volgens de al lang en breed volwassen slachtoffers toont dat weinig oog voor hun leven en leed van nu. Bovendien ligt in de Duitse naam besloten dat genezing mogelijk is - en dat is voor hen niet weggelegd.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees