'Martin is nog steeds gestraft'

'Martin is nog steeds gestraft'

Harry Van Oers (archieffoto) Foto: pn

Dat Michelle Martin, de ex van Marc Dutroux, nu in een klooster in Malonne verblijft is een vorm van het verder uitvoeren van haar straf. Ze verdient wel degelijk een tweede kans, zegt Harry Van Oers, voormalig inspecteur-generaal van het Belgische gevangeniswezen in een interview met Actua-TV. Hij wijst met beschuldigende vinger naar de media, die dat volgens hem onvoldoende duidelijk hebben gemaakt.

'De voorlopige in vrijheidstelling is net zoals de verguisde Wet Lejeune een prachtige zeer beschaafde wet die we moeten in ere houden', zegt Van Oers in het gesprek dat morgen wordt uitgezonden. Hij vindt wel dat die regeling 'wel eventueel aan de moderne tijd kan worden aangepast'.

Dat ze nu in een klooster verblijft, betekent niet dat haar straf nu volledig voorbij is, meent Van Oers. 'We mogen één ding niet vergeten, dat Michelle Martin voorwaardelijk is vrijgesteld en dat is een bepaalde vorm van strafuitvoering. Ze blijft nu niet in een cel maar in een klooster. Voor sommigen is dat een appartement of een huis. Het is een vorm van verder uitvoeren van de straf. '

Hij verwijt de pers dit onvoldoende te hebben uitgelegd aan de bevolking. 'Er zijn vanuit het publiek reacties gekomen, overreacties zelfs, maar dat heeft echt te maken met het feit dat de pers haar rol niet goed heeft uitgevoerd. Ik heb weinig columns gelezen, ook niet in de degelijke persorganen, die hebben uitgelegd dat Michelle Martin haar straf blijft uitzitten.'

Van Oers werd als inspecteur-generaal bij het gevangeniswezen op slag een beroemdheid toen hij op 3 mei 1993 gegijzeld werd door Philippe Lacroix, Kapllan Murat en Basri Bajrami. Als enige van de gijzelaars werd hij toen een volledige dag door de drie vastgehouden.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees