Congregatie stelt advocaat aan van Paul Marchal in proces-Dutroux

Pedofiele pater (90) krijgt dan toch hulp van advocaat

Pedofiele pater (90) krijgt dan toch hulp van advocaat

Foto: IMAGEGLOBE

KORTRIJK - De dementerende pater Albert V. (90), die 15 jaar cel riskeert voor kindermisbruik in de Kortrijkse jeugdinstelling Stella Maris, wordt tijdens zijn proces dan toch bijgestaan door een advocaat. ‘Voor een stuk beseft de oude man nog wel wat hij gedaan heeft', zegt meester Paul Quirynen.

Dat de 90-jarige pater AlbertV. gisteren niet in de rechtbank in Kortrijk zou verschijnen, stond al op voorhand vast. De dementerende man verblijft al een tijdje in een rusthuis en besefte niet eens dat hij gisteren in de beklaagdenbank werd verwacht voor het seksueel misbruik van verschillende kinderen in de jeugdinstelling Stella Maris in de jaren90.

Het zag ernaar uit dat de hoogbejaarde pater bij verstek veroordeeld zou worden, maar de congregatie van de paters van de Heilige Harten in Kortrijk –waar AlbertV. toe behoorde– stelde vrijdag meester Paul Quirynen aan om hem te verdedigen. Dat is de advocaat die destijds de belangen van Paul Marchal verdedigde tijdens het proces-Dutroux. Hij vroeg meteen om de zaak uit te stellen om het dossier grondig te kunnen bestuderen.

‘Niet eenvoudig'

‘Het is geen eenvoudig dossier', zegt Quirynen. ‘Een paar maanden geleden heb ik pater Albert nog bezocht. Toen zag ik een oude man zitten, maar wel iemand die voor een stuk besefte wat hij gedaan had.'

Pater Albert kwam in de jaren80 en 90 geregeld over de vloer in jeugdinstelling Stella Maris. Hij gaf de kinderen wat snoep en hield er ook een bibliotheek open. Volgens het parket stelde de man zich op als een soort ‘Sinterklaasfiguur'. Tijdens die periode zou hij minstens acht kinderen seksueel misbruikt hebben. Bij twee slachtoffers zijn de feiten nog niet verjaard.

Ondanks zijn hoge leeftijd riskeert de hoogbejaarde pater daarvoor vijftien jaar gevangenisstraf. ‘Maar zo'n oude man nu nog in de gevangenis opsluiten, lijkt me niet echt een zorgzame oplossing. Noch voor de slachtoffers, noch voor de maatschappij, noch voor de man zelf', zegt zijn advocaat.

Volgens Paul Quirynen is de congregatie waar AlbertV. toe behoorde wel bereid om de slachtoffers financieel te vergoeden als het tot een veroordeling komt. Het proces wordt voortgezet op 22oktober.

Corrigeer

NIEUWS