Gebruiksvriendelijke tablet als aanvulling op leerstof

Gratis iPads op eerste schooldag van kleutertjes d’Oefenschool

Gratis iPads op eerste schooldag van kleutertjes d’Oefenschool

Juffrouw Mieke vindt de iPad heel makkelijk omdat ze alles met beeldmateriaal kan uitleggen. Foto: nmi

Blankenberge - Op hun eerste schooldag hebben de kleuters van d'Oefenschool meteen een primeur meegemaakt. Ze hebben kennisgemaakt met de iPad. 'Het is verbluffend hoe kinderen van 3 jaar ermee overweg kunnen', zegt juf Mieke.

In verschillende scholen in Vlaanderen worden dit schooljaar iPads geïntroduceerd. Maar in d’Oefenschool hanteren ze het motto Jong geleerd, is oud gedaan. Al van in de kleuterklas maken de kinderen kennis met de iPad. 

Directrice Erna De Roeck is een fervente voorstander van de tablet. ‘We voeren de iPad in omdat die zo gebruiksvriendelijk is’, zegt ze. ‘We konden ook laptops in gebruik nemen, maar na wat experimenteren, hebben we gekozen voor iPads. Vooral voor kleuters zijn er heel wat applicaties beschikbaar die een aanvulling zijn op de leerstof. Als school kan je niet blind blijven voor de digitale evolutie’, zegt De Roeck.

Thuis oefenen

Voor de start van het schooljaar oefende juf Mieke een tweetal maanden thuis met de iPad om alles onder de knie te krijgen. ‘Tijdens de zomermaanden heb ik geëxperimenteerd met mijn pleegkind en het is verbluffend hoe snel ze ermee kunnen werken. De iPad is gebruiksvriendelijk en je kan bijna alles in een oogwenk in beeld brengen. Vorig schooljaar hadden we een computerhoekje en het duurde heel lang vooraleer we het toestel konden gebruiken. De kleuters hadden het ook moeilijk om het toetsenbord te gebruiken. De combinatie van de muis, muisklikken en op hetzelfde moment naar het scherm kijken, is voor een kleuter van 3 jaar niet evident. Nu schuiven ze de vinger over het scherm en ze krijgen het beeld dat ze hebben opgevraagd’, vertelt juf Mieke.

Voor juf Mieke is de iPad een handig instrument dat de perfecte aanvulling biedt op haar lessen. ‘Op de eerste schooldag vertelde een kindje dat ze thuis een gitaar hadden, maar de meeste kleuters hadden nog nooit het muziekinstrument gezien. Op de tablet kon ik de gitaar tonen en ook het geluid laten horen. Ze konden hun ogen en oren niet geloven’, zegt juf Mieke.

‘De iPad beschikt over oneindig veel mogelijkheden die ik kan gebruiken in de klas. Een groot voordeel is dat je met de tablet kan rondwandelen, wat met de computer niet mogelijk was. Daarnaast kan je ook direct inspelen op de vraag van de kinderen. Je moet niet gaan zoeken in kasten en lades naar bepaalde afbeeldingen. Door over het scherm te gaan met je vinger en het programma aan te klikken, kan je iets tonen aan de kinderen. Een beeld blijft veel langer hangen bij de kinderen dan een uitleg van ettelijke minuten’, verduidelijkt juf Mieke.

Drie iPads

In de kleuterklas van juf Mieke zijn momenteel twee iPads in gebruik. Binnen een maand volgt een evaluatie, waarna de directie zal beslissen of ze nog iPads zullen kopen.

‘Het is de bedoeling om drie iPads per kleuterklas aan te kopen. Zowel in het kleuter- en lager onderwijs zullen de ouders de tablets niet moeten kopen. Ze worden gratis ter beschikking gesteld van de kinderen. Voor het lager onderwijs voorzien wij in de toekomst een combinatie van tablets met laptops’, besluit directrice Erna De Roeck.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio