Kernkabinet buigt zich over voorwaardelijke invrijheidstelling en begroting

Momenteel debatteert het kernkabinet over de begroting en over de verstrenging van de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidstelling. De topministers van de regering-Di Rupo zitten sinds 12.30 uur samen in de Lambermont. In eerste instantie zal het gaan over timing en methodologie van de begrotingswerkzaamheden, vanaf 14.00 uur volgt het luik-Justitie.

Verwacht wordt dat grote begrotingsbeslissingen niet zullen vallen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Bij hun aankomst benadrukten verschillende vicepremiers dat eerst de cijfers over het derde kwartaal van 2012 voorhanden moeten zijn en dat het om een werk gaat dat ernstig dient te gebeuren.

Over de begrotignscontrole stelde PS-vicepremier Laurette Onkelinx dat er al werk is verricht via zogenaamde bilaterales. 'Indien er twee weken extra nodig zijn om de begroting goed voor te bereiden, dan zullen we die gebruiken', luidde het dan weer bij haar cdH-collega Joëlle Milquet.

'Niet wachten op lokale verkiezingen'

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukte dat de regering niet moet wachten op de lokale verkiezingen om over de begrotingscontrole te praten. Wat de opmaak van de begroting betreft, pleit hij ervoor afspraken te maken voor zowel 2013 als 2014. 'Dat doen we beter op een grondige manier', aldus Van Quickenborne, waardoor wellicht de tweede helft van oktober in zicht komt. Ook CD&V-vicepremier Steven Vanackere wil een begroting voor twee jaar opstellen.

Nog op het programma staat de verstrenging van de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidsstelling voor zware misdaden met de dood tot gevolg, bij een veroordeling tot 30 jaar of levenslang. In het regeerakkoord is voorzien dat een veroordeelde in die gevallen pas voor een invrijheidstelling in aanmerking zou komen na minstens de helft van de straf of tot drie vierde van de straf in geval van recidive.

Intussen stak ook de vraag over de invoering van zogenaamde niet-samendrukbare straffen de kop op. Dat komt er op neer dat een rechter bij het uitspreken van een vonnis bepaalt welke termijn van de straf effectief moet worden uitgezeten. 'Het regeerakkoord is duidelijk', zei Milquet. 'Er is nooit voorzien de voorwaardelijke invrijheidstelling onmogelijk te maken'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees