Werken starten na zomerseizoen

Grote Markt binnenkort zonder varkensruggen

De Grote Markt krijgt onder meer bredere stoepen en fietsstallingen. Foto: hns

Diest -

De plannen om de Grote Markt opnieuw in te richten zijn door de gemeenteraad goedgekeurd. De terrassen worden breder en de varkensruggen verdwijnen.

Met de invoering van het mobiliteitsplan liet het stadsbestuur van Diest vorig jaar een aantal verkeersremmende maatregelen uitvoeren op de Grote Markt. De rijbaan werd versmald door het plaatsen van zogenaamde varkensruggen. Daardoor was er meer plaats voor de terrassen van de café's.

Er kwamen Berlijnse kussens om het verkeer af te remmen en naast de Sint-Sulpitiuskerk werden opzichtige houten palen geplaatst met fietsrekken erachter.

De herinrichting lokte een controverse uit onder de Diestse bevolking en er kwamen ook opmerkingen vanuit Onroerend Erfgoed. Die dienst gaf het stadsbestuur tot einde juni de tijd om de situatie aan te pakken.

‘We hebben in overleg met Onroerend Erfgoed besloten om de herinrichting pas na het zomerseizoen uit te voeren’, zegt schepen van Openbare Werken Bart Stals.(DDS). ‘Op die manier hebben de handelaars minder last van de werken.’

In het nieuwe plan zullen de stoepen op de Grote Markt effectief breder worden. De fel bekritiseerde varkensruggen verdwijnen dus. De stoepen worden heraangelegd in harde zandsteen. Die is minder glad en dus veiliger. De caféterrassen mogen tot anderhalve meter van de rijbaan geplaatst worden. De overblijvende strook blijft open voor voetgangers. Er is ook gedacht aan het comfort van rolstoelpatiënten. De stoepen worden slechts 2 centimeter hoog waardoor ze nauwelijks een hindernis vormen. Daardoor is er ook geen hinder voor de marktkramers. Die kunnen gewoon hun vertrouwde plaats blijven innemen.

Ook de fietsenstalling tegenover de Lakenhalle wordt heraangelegd in een mozaïektegel. De houten afscheidingspalen worden vervangen door een haag.

De gemeenteraad van Diest keurde maandag het bestek voor het uitvoeren van de werken goed. Er kan nu een aannemer worden aangesteld. De kostprijs van de herinrichting bedraagt 200.000 euro.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio