Open Monumentendag herdenkt ramp van 1967

Oostmalle is verwoestende tornado nog niet vergeten

Oostmalle lag in puin na de doortocht van de tornado. Foto: if

Malle -

25 juni 1967 is een zwarte dag in de geschiedenis van Oostmalle. Het centrum werd toen getroffen door een allesvernietigende tornado, die een groot gedeelte van het dorp tot puin herschiep. Tijdens de Open Monumentendag dit weekend wordt de Tornadotoren weer opengesteld.

45 jaar geleden raasde er een tornado door het dorpscentrum van Oostmalle. Daarbij stortten 137 huizen in. Honderden mensen raakten gewond, maar als bij wonder vielen er geen doden. In het centrum staat de Sint-Laurentiustoren, sindsdien beter bekend als de Tornadotoren, nog altijd als stille getuige van de ramp.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag stelt de gemeente zondag tussen 10 en 18 uur de Tornadotoren, met een nieuwe inrichting en permanente tentoonstelling, voor het eerst open voor het grote publiek en dit geheel gratis.

‘Inwoners die de ramp in 1967 meemaakten, zijn dat zeker nog niet vergeten. Wellicht hebben ze hun herinneringen aan de tornado doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. De Heemkundige Kring heeft in de loop der jaren ook heel wat materiaal verzameld rond deze tragische gebeurtenis’, vertelt Brenda Rosiers, communicatieambtenaar van Malle.

Om de herinnering aan de ramp levend te houden werd de Tornadotoren in een nieuw kleedje gestoken. Naast een aantal technische ingrepen (schilderwerken, nieuwe en extra verlichting) moet vooral de nieuwe, permanente tentoonstelling op de verdiepingen van de toren de aandacht trekken.

‘Wie zondag de Tornadotoren beklimt, kan op elke verdieping fotomateriaal bekijken, luisteren naar getuigenissen en door de ramen kilometers ver kijken. De toren is vrij toegankelijk, maar je kan hem ook onder begeleiding van een gids bezoeken’, aldus Rosiers.

Er zijn gratis rondleidingen om 11, 13 en 15 uur, maar hiervoor moet je je wel inschrijven via Toerisme Malle. De tornado bracht niet alleen schade toe aan de toren. Zowat het hele centrum van Oostmalle deelde in de klappen. Zondag kan je een dorpswandeling maken langs de door de tornado getroffen huizen. Op bepaalde plaatsen zijn foto's te zien van de toestand in 1967, na de doortocht van de tornado. Om 11 en 15 uur kun je de dorpswandeling ook onder begeleiding van een gids volgen. Ook hiervoor moet je je inschrijven via Toerisme Malle.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio