Vlaamse Visveiling lanceert nieuw project Fish2Know

Toekomstige koks leren Noordzeevis beter kennen

Toekomstige koks leren Noordzeevis beter kennen

Met Fish2Know wil de Vlaamse Visveiling de laatstejaarsstudenten uit horeca- en voedingsscholen (inzet) laten kennismaken met de Noordzeevis.

Zeebrugge -

Met het nieuwe project Fish2Know wil de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge laatstejaarsstudenten uit horeca- en voedingsscholen grondig kennis laten maken met de veiling en vooral met de Noordzeevis.

In de Zeebrugse vestiging van de Vlaamse Visveiling loopt sinds deze week het gloednieuwe project Fish2Know. Met het project, een samenwerking tussen de Visveiling en het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO), willen de initiatiefnemers toekomstige koks een betere kennis van de veiling en vis uit de Noordzee bijbrengen.

Werkbezoek

Concreet krijgen 84 Vlaamse horeca- en voedingsscholen de kans om hun laatstejaars een halve dag op ‘werkbezoek’ naar de Visveiling te sturen. ‘Hun dag begint hier om 7 uur op de kade, waar ze alles leren over de visvangst, de bedrijvigheid op de veilvloer en in de pakhuizen’, legt Marie-Jeanne Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling uit. ‘Daarna leren ze tijdens een infosessie vissen herkennen en beoordelen op kwaliteit, gevolgd door een praktisch luik. Daarin test een professionele chef-kok hun kennis van het fileren en leert hen tot slot enkele visgerechten. Uiteraard met verse vis uit de Noordzee, zoals rode poon, wijting en pladijs.’

Onbekend is onbemind

Het Fish2Know-project is heel bewust gericht op leerlingen van hotel- en voedingsscholen, legt Noël Devisch, voorzitter van de Visveiling uit. ‘Hun kennis en kunde van het bereiden van verse Noordzeevis is niet steeds voor handen en onbekend is in dit geval wel degelijk onbemind. We willen de professionals van morgen een goede basis over onze schitterende Noordzeevis meegeven, zodat ze de bevolking in de toekomst betere en gezondere producten kunnen voorschotelen. Dit kan de hele sector alleen maar ten goede komen.’

De zevendejaars Gemeenschapsrestauratie van Mariagaard in Wetteren mochten alvast de spits afbijten. In aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters kregen zij als eersten de kans om de Visveiling beter te leren kennen. ‘Onze leerlingen krijgen wel de basiskennis over vis en fileertechnieken mee, maar door het drukke leerprogramma is die beperkt’, zegt leerkracht Leen Vandevoorde. ‘Hier krijgen ze heel het leerplan over vis eigenlijk nog eens volledig uitgelegd, in theorie en praktijk, wat voor hun kennis uiteraard een mooie aanvulling is. Iedereen is dan ook erg enthousiast.’ Het project kost in totaal 200.000 euro, Europa enVlaanderen betalen samen 150.000 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio