Upgrade Estate speelt in op nood aan goedkope overnachtingsmogelijkheden

Jeugdhotel in Backstage

Koenraad Belsack: ‘Het is altijd onze ambitie geweest in dit historisch gebouw iets speciaal en fris onder te brengen.’ Foto: fvv

Gent -

In de voormalige lokalen van dagblad Vooruit - later de Backstage - aan de Sint-Pietersnieuwstraat wil Upgrade Estate een zogeheten ‘jeugdhostel’ met 109 bedden inrichten. Het krijgt als naam ‘Backstay hostel’. Achteraan bouwt de projectontwikkelaar al volop aan een groot complex met 104 kamers en studio’s voor studentenhuisvesting.

In het gebouw aan de Sint-Pietersnieuwstraat zullen verspreid over drie verdiepingen 109 bedden komen in kamers die variëren in grootte van twaalf tot vier bedden. Koenraad Belsack van projectontwikkelaar Upgrade Estate kocht begin 2010 het complex voor 3,5 miljoen euro.

‘Het gebouw is een beschermd monument. We restaureren het en we respecteren de indeling’, zegt Belsack. Aan de gevel verandert er niets. Bepleisteringen en afwerkingen in de inkomhal, traphal en kantoorruimtes, alsook vast meubilair, vloerconstructies, plafonds en trappen worden behouden. Op de eerste verdieping komen 45 bedden, op de tweede 36 en op de derde 28. Op de gelijkvloerse verdieping komt een grote inkom en het onthaal en achteraan wordt een ontbijtruimte ingericht met een terras.

In het belendende pand, waar vroeger het café Hof van Beroep zat, trekt een conciërge in, opent Upgrade Estate een verhuurkantoor en wordt een kamer voor personen met een handicap ingericht.

‘In Gent is er een grote nood aan goedkope overnachtingsmogelijkheden. Wij pikken daarop in. Bovendien is het een historisch gebouw en onze ambitie was altijd er iets speciaal en fris in onder te brengen. In die door studenten gedomineerde buurt is een jeugdhostel welkom. Het pand is daar geschikt voor’, zegt Koenraad Belsack. 

Als alles wat meezit hoopt hij volgend jaar met de Gentse Feesten zijn eerste gasten te verwelkomen. ‘We willen het hostel zelf exploiteren. We hebben al veel ervaring met studentenhuisvesting en er zal werk zijn voor acht voltijdse krachten’, zegt hij.

Erwin Van de Wiele, directeur van de dienst Toerisme, bevestigt dat er nood is aan budgetaccommodatie, van 20 tot 27 euro voor een bed. ‘Gent heeft het oudste profiel van de kunststeden, omdat rugzaktoeristen hier weinig mogelijkheden hebben, op de jeugdherberg en het nieuwe hostel Uppelink aan de Sint-Michielshelling na. Hostels vormen bovendien geen concurrentie voor de bestaande hotels.’

Het Vooruit-gebouw, ontworpen door architect Fernand Brunfaut, dateert van 1930. Het gebouw werd destijds gezien als een ‘perspaleis’. Vooral de glazen gordijngevel was opvallend en symboliseerde ook de naam Het Licht. De redactie van Vooruit/De Morgen verliet de lokalen in 1983. Serge Elia kocht het pand in 1990 en bracht er de Backstage in onder tot hij het pand in 2010 verkocht.

Aan de achterkant is de bouw van een modern studentenkamercomplex, met een parkeergarage en een opslagruimte voor het archief van Amsab Instituut voor Sociale Geschiedenis bezig. Tegen september 2013 hoopt Upgrade Estate er de eerste studenten te kunnen huisvesten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio