Niet langer dan 30 minuten stilzitten

Wie te lang blijft zitten, heeft meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Foto: Shutterstock

Minister Jo Vandeurzen (departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) wil de Vlaming tegen 2015 gezonder maken. Daarvoor moeten we niet alleen gezonder eten en meer bewegen, maar ook minder zitten. Dat zegt het kenniscentrum Eetexpert.be.

Vroeger werden er alleen aanbevelingen gegeven over meer beweging, maar nu is er internationaal ook veel aandacht voor ons zitgedrag. We zouden eigenlijk nooit langer dan een halfuur aan één stuk mogen stilzitten. Televisie kijken moet dus worden beperkt: kinderen en jongeren laat je best niet langer dan twee uur per dag voor de buis, kinderen jonger dan twee helemaal nooit.

'Te lang ononderbroken zitten vergroot het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. In scholen bijvoorbeeld zouden lessen om de 30 minuten moeten onderbroken worden voor een bewegingsoefening. Op kantoor zou men ook een tijdlang aan verstelbare standing desks kunnen werken, staand vergaderen of telefoneren', zei Ilse de Bourdeaudhuij (Universiteit Gent) op de persconferentie donderdag.

Actieve voedingsdriehoek

Het plan van Vandeurzen om de Vlaming gezonder te maken, begint bij hulpverleners: vaak zien zij als eerste problemen rond voeding en beweging. Het kenniscentrum Eetexpert.be maakte voor hen een leidraad.

In de tekst zitten verder weinig verrassingen. De basis blijft de 'actieve voedingsdriehoek'. Die kent u ongetwijfeld. Onderaan - in de breedste laag - zit lichaamsbeweging, daarboven vinden we water, aardappelen en granen, groenten en fruit, enzovoort.

Op de leidraad staan tips voor elke leeftijd. Peuters (1-3 jaar) moeten bijvoorbeeld genoeg vet eten, wie ouder is dan 75 jaar moet vooral oppassen voor ondervoeding.

Externe links
Corrigeer

NIEUWS