Food

De lekkerste pizza's maak je zelf

Het hoeft niet altijd pizza margherita of quattro stagioni te zijn. In het boek 'De lekkerste pizza's' van Harry Belmans en Heikki Verdurme staan meer dan vijftig recepten die de traditionele pizza's opwaarderen. Lekker voor jong en oud.

Artisjok, courgette & provolone

Nodig
- pizzadeeg
- 200 g courgette
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 3 artisjokharten (uit blik)
- 1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes
- 4 gezouten ansjovisfilets
- 35 g provolone

Doen
Snijd de courgetten in plakjes en bak even op in de olijfolie. Kruid met peper en zout. Besprenkel de pizzabodem met een beetje olijfolie en verdeel hierover de courgette. Snijd de artisjokharten in zes stukken en leg tussen de plakjes courgette. Hak de verse rozemarijn fijn. Snijd de ansjovisfilets in stukken en verdeel samen met de verse rozemarijn over de pizza. Rasp hierover de provolone. Bak de pizza 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Foto: rr

Pizzadeeg

Nodig (voor anderhalve kilo deeg)

- 25 cl water
- 1 blokje verse gist
- 500 g bloem
- zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels olijfolie

Doen

Los de gist op in warm water.
Meng de bloem met het zout, de suiker en de olijfolie. Gebruik hiervoor de keukenrobot (voeg het water toe en kneed tot een elastisch deeg) of werk met de hand (maak midden in de bloem een kuiltje om het water in te gieten. Bewerk het deeg van binnen naar buiten.)
Bol het deeg op met de hand. Leg onder een keukendoek en laat een uurtje rijzen op kamertemperatuur. Bestrooi het werkvlak met de bloem. Verdeel het deeg in porties van 200 g en rol uit.

Beleg het pizzadeeg volgens het recept naar keuze en bak tien minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Tip

Bak bij voorkeur op een voorverwarmde pizzasteen of een geperforeerde plaat zodat de onderkant van de pizza mooi krokant afbakt.

Sofrito pizzasaus

Nodig

- 600 g ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 dl olijfolie
- 100 g tomatenconcentraat
- 1 kg gepelde tomaten (uit blik)
- 3 eetlepels suiker
- peper en zout
- 12 verse tomaten

Doen

Snijd de uien en de knoflook in plakjes en fruit op een zacht vuur in de olijfolie. Laat de uien glazig worden, voeg het tomatenconcentraat toe, roer om en laat even aanstoven.
Ontpit en versnijd de verse tomaten. Voeg de gepelde en de verse tomaten bij de uien en breng op smaak met suiker, peper en zout.

Laat de saus gedurende 60 minuten op een zacht vuur pruttelen totdat ze ingedikt is. Gebruik een zeef om de pitten te verwijderen.

Tip

Zowel de pizzabodem als de sofrito kunnen kant-en-klaar gekocht worden. Toch verkiezen wij 'the homemade stuff'. Come a casa!

Kookboek 'De lekkerste pizza's', Harry Belmans en Heikki Verdurme, Uitgeverij Lannoo, 172 p., 19,95 euro.

Corrigeer