Opvoering van de Passie van Jan De Lichte

Volksfeest met totaalspektakel

Volksfeest met totaalspektakel

Er zullen dit weekend volop kaarsen branden in Velzeke. Foto: jvw

Zottegem -

De Open monumentendag op zaterdag 8 en zondag 9 september in Velzeke moet een volksfeest worden. 's avonds is er spektakel aan het Kasteel van Egmont.

Het weekend begint eigenlijk al plechtig met de voorstelling van een prestigieus boek rond de zilverschat van Everbeek. Daarin worden de gevonden voorwerpen geduid en gelinkt aan de geschiedenis van Everbeek.

Voor het eerst sinds jaren trekt de Open Monumentendag terug naar het dorp van Velzeke. reden daarvoor zijn de verbouwingswerken aan het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) in de Paddestraat. Het is immers niet veilig om naast een grote bouwput evenementen te organiseren. ‘De werken zijn in het beste geval af in juli 2013’ kijkt Peter Van der Plaetsen van het museum vooruit. ‘We hopen volgend jaar de Open Monumentendag weer aan het museum te kunnen houden. De opening zelf zal pas in 2014 zijn.’

Ook nu weer is het weekend een gezamenlijke organisatie met de Middenstand Velzeke. ‘Het thema woord, muziek en beeld past goed op het dorp van Velzeke. Kaarsen en toortsen zullen op zaterdagavond het dorp oplichten en de weg naar het museum wijzen. Er zijn verschillende optredens met groepen die Ierse folk brengen. Op zondag 9 september is het museum doorlopend open van 10 tot 18 uur en brengen we optredens met onder meer Romeinse gezangen en een prehistorische groep. Velzeke dorp ontwaakt dan om 11 uur met een aperitiefconcert en verschillende optredens van lokale groepen.’

Jan De Lichte

‘De Passie van Jan De Lichte’ is een totaalspektakel op zondag 9 september om 20 uur in het park van Egmont. Het spektakel werd al eens eerder opgevoerd in het kader van het Boonjaar in Aalst, de stad waar Jan De Lichte terechtgesteld werd. Dat het nu ook naar Zottegem komt, is niet verwonderlijk want struikrover Jan De Lichte was afkomstig van Velzeke. De Passie werd geschreven door Gunnar Callebaut en Anton Cogen. ‘We brengen de geschiedenis van Jan De Lichte en wat als hij en zijn misdadigersbende in onze huidige maatschappij zou bestaan’ legt regisseur Anton Cogen uit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio