Jukebox Museum gratis te bezoekenvoor Open Monumentendag

Jaren ‘50 herleven in het Jukebox Museum

Jaren ‘50 herleven in het Jukebox Museum

Bram Wenes bij een jukebox. Foto: credit

Menen -

Menen pakt tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september uit met het Jukebox Museum. Je kan er tussen 10 en 18 uur gratis genieten van de typische sfeer uit de jaren '50.

Het Jukebox Museum in de Wervikstraat in Menen opende in april 2012 en is uniek in België. De collectie jukeboxen die je er te kan bekijken, is van Menenaar Geert Olieu. Die verzamelt al zijn hele leven de bijzondere klankkasten.

Jaren vijftig

‘De collectie bestaat vooral uit jukeboxen uit de jaren vijftig’, zegt verantwoordelijke Bram Wenes. ‘De klankkasten zijn het symbool van de veramerikanisering van onze cultuur na de tweede wereldoorlog. In die tijd hingen in de kamers van de jongeren geen posters van landgenoten of Europeanen, maar van James Dean, Marilyn Monroe en Elvis Presley. Een jukebox van Amerikaanse makelijke kostte in die tijd gemiddeld 42.500 Belgische Frank. Dat was toen een klein fortuin, je kon er een bescheiden wagen mee kopen. De jukebox stond vooral in café’s, waar hij eigenlijk het geld uit de zakken van de caféhangers moest halen.’

De meeste jukeboxen in het museum zijn van Amerikaanse oorsprong, maar er zijn ook enkele Belgische exemplaren te bezichtigen. ‘We hebben in onze collectie drie jukeboxen die gemaakt zijn door Barco’, vertelt Bram. ‘De kwaliteit van die jukeboxen was iets minder, maar de prijs was ook lager. Er was dus een goede prijs-kwaliteitverhouding. Alle jukeboxen werken nog. Alleen vragen we aan de bezoekers om ze niet zelf te bedienen, anders zou er doorheen het museum een kakafonie van oldies weerklinken. In het museum kan je ook heel wat radio's uit die tijd zien.In de cafetaria van het museum te bedienen zijn.’

Zo leeft Menen

Het jukeboxmuseum is elke zondagmiddag open, maar doet voor Open Monumentendag wat extra moeite. ‘Komende zondag zijn we uitzonderlijk open van 10 tot 18 uur en zijn er gidsen in het museum’, zegt Bram. ‘Uiteraard is de toegang zondag gratis, dus besparen de bezoekers een ticket van 6 euro. In het cafetaria van het museum tonen we de dvd ‘Zo leeft Menen in de jaren ‘50’. Dat is een docufilm van Carl Heinz die past bij het nostalgische gevoel dat het Jukebox Museum bij de bezoekers oproept. De film kan ook gekocht worden tegen 15 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio