Ruim vijfduizend genieten van zomerse hoppestoet

Hopduvel bekoort duizenden Assenaren

De Waaik bracht met winters landschap een sterke creatie. Foto: rds

Asse -

Ruim 20.000 bezoekers dompelden zich drie dagen onder in de Assese Hopduvelsfeer, ook al bleef die vaak wat lauwtjes. Orgelpunt werd de Hopduvelstoet op zondagnamiddag onder een striemende zon met 43 groepen en duizend figuranten.

Zowel vrijdag als zaterdag werden telkens ruim vijfduizend bezoekers geteld op de Boekfos. Vrijdag zorgde vooral het openingsspektakel, met centrale gast Pepijn Caudron in de hoofdrol, voor animo en ook flink wat gêne omdat de Hopduvel er wel heel expliciet bronstig bijliep. De muziekaffiche met Sarah Ferri en Lady Linn viel zwaar door de mand. ‘Zelden zoveel volk met de rug naar het podium zien staan’, zei een vrouw die toch haar wereld kent. De zaterdag was al iets beter dankzij muzikale toppers School is Cool en Das Pop. Beide bands kweten zich uitstekend van hun taak al vond ook Bent Van Looy, zanger van Das Pop, de sfeer nogal ‘lauwtjes’. Er kon zelfs geen bisnummer af. De nieuwe opstelling van het podium zorgde ook voor veel geluidsoverlast richting Asse-centrum, met naar verluidt erg veel nachtelijke klachten.

Het was aan de stoet om alsnog voor het magische hellevuur te zorgen. De stoet, naar schatting door vijfduizend toeschouwers bijgewoond, werd ingezet door het Aalsters trommelkorps Vel en Gamel, gevolgd door de KAJ van Asse uitgedost als de toenmalige Breughelfanfare van Zjeun Van den Broeck, geestelijke vader van de Hopduvel. De Waaik pakte al vroeg in de stoet erg sterk uit met een winters landschap. Het gemeentebestuur van Asse werd ingeschakeld om het stakenhuis uit te beelden. De aloude Assese boogschuttersgilde Concorde kreeg versterking van de jumelagevrienden van het Duitse Ilsede. Een nieuwe groep was de Lions Asse. Zij beeldden een restaurant uit met de hoppescheuten. Etienne Coffé verwerkte in het decor drie originele hopduvels van zijn vader Victor zaliger, destijds de eerste Assenaar die met de traditionele strooien hopduvels op de proppen kwam. Ook Marlierke Plezierke kwam sterk voor de (s)pinnen. Middenin de stoet zaten de acht Assese jeugdverenigingen die met brandduvels de competitie gingen. Koudertaveerne en Terlinden beeldden de 700 jaar Heilige Kruisen uit en aan Tenberg, destijds de hoppeschuur van Asse, kwam de eer van de hoppeoogst toe. De laatste tien groepen mochten de zang, feest en drank laten losbarsten.

Gisteravond werd het tweejaarlijkse hopduvelfestijn op de Boekfos afgesloten met de verbranding van de hopduvels, gevolgd door het grote slotspektakel en het vuurwerk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio