Libération: 'Bol het af, rijke zak!'

Libération: 'Bol het af, rijke zak!'

Foto: rr

De linksgeoriënteerde Franse krant Libération is vernietigend voor de keuze van Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, om de Belgische nationaliteit aan te vragen. 'Bol het af, rijke zak!' (Casse-toi riche con!') bloklettert de krant paginagroot op zijn voorpagina.

Ook het onderschrift bij de foto is niet mis te verstaan. 'Zelfs al ontkent hij weg te vluchten voor fiscale redenen, toch komt Arnaults aanvraag om Belg te worden over als symbool van het egoïsme van de rijksten', aldus de krant.

De uitspraak verwijst overigens ook naar de uitspraak 'casse-toi, pauvre con' waarmee de vorige Franse president Nicolas Sarkozy iemand tijdens een openbaar optreden van zich afschudde.

Vlucht

In het commentaar binnenin gaat Nicolas Demorand, het hoofd van de krant, op de zaak door en maakt hij de vergelijking met de vlucht van Lodewijk XVI uit Versailles. Die werd in het plaatsje Varennes gevat en teruggebracht naar Parijs waar hem de guillotine wachtte.

De koning van het geld (Arnault, nvdr) wacht nu eenzelfde onthoofding in de media, schrijft Demorand. Hoe is het mogelijk dat hij dat niet zag aankomen?

Bérézina

Dat Arnault de intentie heeft toch belastingen te blijven betalen in Frankrijk, is volgens Libération niet meer dan een doekje voor het bloeden. Want de schade is berokkend. Commentaarschrijver Demorand noemt de geste een 'symbolisch bérézina', daarmee verwijzend naar een andere historische aftocht.

Bérézina is een rivier in het huidige Wit-Rusland waar het fel gehavende Franse leger van Napoleon eind 1812 kon ontsnappen aan de Russische troepen. De vlucht betekende het einde van de Russische campagne voor Napoleon. Sindsdien staat Bérézina in de Franse taal synoniem voor wilde vlucht of smadelijke nederlaag.

Elites

Demorand focust zich in zijn commentaar niet alleen op Bernard Arnault, maar wijst de rijken en elites in het algemeen op hun verantwoordelijkheid in de maatschappij, zeker in tijden van crisis. Hij schuift ze de opkomst van het populisme in de schoenen.

'De 'elites' van dit land getuigen altijd van dezelfde morele lichtheid en zijn niet in staat zich aan te passen of zelfs maar de schade in te beelden die ze bij de publieke opinie aanrichten met dit soort gebaren. Dat we ons nu maar niet gaan beklagen over lage kiesopkomsten, een algemeen groeiend wantrouwen en de opkomst van het populisme.'

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees