Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) ingevoerd na documentaire ‘Femme de la rue'

Al vier boetes voor seksuele intimidatie

Al vier boetes voor  seksuele intimidatie

Sofie Peeters, maakster van Femme de la rue, heeft veel bedenkingen bij de GAS-boetes. Foto: pn

BRUSSEL -

De stad Brussel heeft al vier GAS-boetes uitgeschreven voor seksuele intimidatie op straat. Mannen riskeren sinds 1 september zo'n boete als ze een vrouw nafluiten of een seksueel getinte opmerking maken.

Het is een bekend fenomeen voor vrouwen die geregeld door Brussel lopen: mannen staren en fluiten hen na of slingeren hen vulgaire opmerkingen naar het hoofd. Een groep vrouwen richtte met Hollaback een vereniging op om het probleem aan te kaarten, de jonge documentairemaakster Sofie Peeters verstopte een camera op haar lichaam om met Femme de la rue aan de wereld te tonen hoe vaak het gebeurt en hoe ver het soms gaat.

Dag poppetje, ça va? Je geeft mij goesting , wat is uw nummer? Het zijn maar enkele van de vele opmerkingen die ze te horen kreeg van bijna uitsluitend mannen van allochtone afkomst. Toen de documentaire eind juli op televisie werd vertoond, ontstond een hevig debat over de aanpak van het probleem dat als ‘typisch Brussels' werd omschreven.

Sinds 1 september is in Brussel een eerste maatregel van kracht, al benadrukken de politie en de stad dat het akkoord daarover al dateert van vóór de documentaire. Voor ‘seksuele intimidatie op straat' riskeer je nu een Gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Een snel uitgeschreven boete zonder tussenkomst van het parket.

Van die GAS-boetes zijn er sinds begin september al vier uitgeschreven, zo meldt de politie van Brussel. Telkens werden de daders op heterdaad betrapt. Een boete hebben ze nog niet gekregen, want het kost tijd om die processen-verbaal uit te schrijven en te verwerken. Details over de reden waarom de boete werd uitgeschreven, zijn er dan ook nog niet.

‘De betrokkenen riskeren een boete tussen 0 en 250 euro', zegt stadssecretaris Luc Symoens. ‘Ze mogen zich verwachten aan een brief in de bus waarin hen wordt uitgelegd op welke manier ze zich kunnen verweren. Komt er geen reactie, dan krijgen ze de boete.'

Documentairemaakster Sofie Peeters zit in het buitenland en was niet bereikbaar om te reageren. Eerder had ze wel al haar twijfels geuit of die GAS-boetes wel effectief geïnd zouden worden: ‘Hoe ga je bewijzen wat zo'n man gezegd heeft? Je kan hem toch moeilijk meenemen naar het politiebureau en hem vragen nog eens te herhalen wat hij je toeriep.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio