Duurzame activiteiten op zowat alle pleinen

Groene scooters en fietsers baas op Antwerpen Autovrij

Tijdens Antwerpen Autovrij moet koning auto voor één dag wijken voor de zwakke weggebruikers. Foto: dba

Antwerpen -

De Antwerpse binnenstad is zondag weer één dag autovrij. Hét moment om de stad op een andere manier te leren kennen, en alternatieven voor de auto uit te testen.

Op zondag 16 september wordt de Antwerpse binnenstad omgetoverd tot één grote autoluwe ruimte. Op die manier wil de stad duurzame mobiliteit stimuleren. Naast een wandelrally voor kinderen, staan er op diverse Antwerpse pleinen testparcoursen voor alternatieve vervoersmiddelen opgesteld.

Aan de Scheldekaaien en het Steenplein kan je diverse fietsmodellen, zoals ligfietsen, tandems, vouwfietsen, en ‘omafietsen’ uitproberen. Op het Mechelsplein kan je dan weer terecht voor specialere modellen, zoals een hobbeltandem, een molenfiets of een zevenstepper. Her en der worden ook spectaculaire wedstrijden georganiseerd. In de Benelux Brompton Race moeten dames en heren, gekleed in mantelpakje en kostuum, hun vouwfiets openplooien en om ter snelst een parcours van 6,2 km afleggen.

Ook milieuvriendelijke wagens en scooters komen op het evenement aan bod. Zowel aan de Groenplaats als de Godefriduskaai staat een ‘Bubbletaxi’ opgesteld, en op die laatste locatie kan je de volledig elektrische Nissan Leaf uitproberen. Antwerpen Autovrij valt ook dit jaar weer samen met Zuiderzinnen, het grootste woordfestival van de Nederlanden. De organisatie van Antwerpen Autovrij legt een literaire link door het gezelschap ‘Les Liseuses Fabuleuses’ te laten optreden in het Centraal Station. Als je goed luistert, hoor je hun verhalen ook in het reuzenrad op het Koningin Astridplein. Daar kan je vanop 55 meter hoogte genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Ook tijdens een treinritje naar het station van Berchem sporen de Liseuses mee en trakteren ze de passagiers op een origineel staaltje woordkunst. Ook voor de kinderen worden veel activiteiten georganiseerd. Op de Grote Markt wordt onder meer een kinderdorp met springkastelen geplaatst, alsook een speleobox en een ‘rondreizende tovenaar’.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio