Concurrenten willen lancering van iPhone 5 tegenhouden

Aanval tegen Apple ingezet

Aanval tegen Apple ingezet

Foto: IMAGEGLOBE

De voorstelling van de nieuwe iPhone vandaag wordt ontsierd door een juridische strijd. Apple probeert de concurrentie al jaren een nekschot te geven, maar smartphoneproducenten HTC en Samsung slaan terug. Zij willen de lancering van de iPhone 5 verhinderen.

De iPhone is hip en de langverwachte iPhone 5, de jongste telg die vandaag wordt voorgesteld, zal daar geen verandering in brengen. Toch voert moederbedrijf Apple achter de schermen al jaren een duchtige juridische strijd. Met gegoochel met patenten probeert het de concurrentie in de rechtbank onderuit te halen.

Recent nog haalde Apple zo'n patentenoverwinning op smartphoneproducent Samsung. ‘Die heeft bij het ontwikkelen van de eigen producten de technologie en het design van Apple gebruikt', luidde de motivatie. Onder meer de manier van inzoomen zou te gelijkaardig zijn. Het vonnis bereikte een absurd hoogtepunt toen Samsung werd afgerekend op de afgeronde hoeken van zijn toestellen. Het verdict: een schadevergoeding van 840 miljoen euro. Eerder dit jaar diende Apple ook een patentenklacht in tegen HTC. Een tijdelijk Amerikaans importverbod was het gevolg.

Verkoopsverbod

HTC en Samsung slaan nu terug. HTC kocht vorig jaar enkele patenten op voor het draadloos verzenden van grote hoeveelheden data, zogenaamde 4G-patenten. Die zet het nu in tegen Apple, dat zijn nieuwe toestellen met een gelijkaardige technologie uitrust. Apple noemt die patenten ongeldig, maar de rechter volgt die redenering vooralsnog niet. ‘Om patenten nietig te laten verklaren, is overtuigender bewijs nodig', klinkt het.

Een definitieve uitspraak is niet voor meteen, maar ook tussentijdse beslissingen kunnen verregaande gevolgen hebben. Een verkoopsverbod voor de nieuwste iPad en de iPhone 5 is daar een van. Naar verluidt bereidt Samsung een gelijkaardige klacht tegen Apple voor.

Al is een en ander over de iPhone 5 nog speculatie, toch doet een aantal hardnekkige geruchten de ronde. Ondanks de geheimzinnigheid van Apple twijfelt niemand eraan dat de iPhone 5 4G-internet zal ondersteunen. Het toestel zou voorts dunner zijn dan zijn voorganger en uitgerust zijn met een groter scherm. Een snellere processor wordt ondergebracht in een meer krasbestendige behuizing en de camera zou worden opgewaardeerd tot minstens 10 megapixels. Het toestel zou begin oktober verkrijgbaar zijn in ons land. Het basismodel zou 620 euro zal kosten.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees