CD&V-award voor biologische groenten uit Ecoknollenhof

CD&V-award voor biologische groenten uit Ecoknollenhof

De groenten uit Tremelo vallen in de smaak bij de partijtop. Foto: cjt

Baal -

De compostmeesters en tuiniers van het Ecoknollenhof in Baal hebben de de CD&V-award voor innovatieve projecten gewonnen.

Sinds maart 2011 bewerken een tiental Tremelose tuiniers een lapje grond als onderdeel van het volkstuintje.

Het volkstuintje is het resultaat van de samenwerking tussen meerdere actoren.

Zo verleende het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, in het kader van de Europese plattelandsprojecten, een subsidie van 90.000 euro. Daarnaast stelt de vzw Siddartha de grond ter beschikking.

Het gemeentebestuur van Tremelo voorziet de tuiniers van het nodige materiaal om hun lap grond te bewerken en leverde onder meer een tuinhuisje.

De vzw Velt treedt op als coördinator van het project en de compostmeesters van Tremelo geven raad bij de groententeelt en het gebruik van compost.

Wat vorig jaar nog een braakliggend stukje grond was, is nu een goed opbrengende tuin die de deelnemende gezinnen geregeld verse groenten zoals tomaten, sla en komkommers opleverd.

Het gaat daarbij steevast om ecologisch geteelde groenten, waarbij geen sproeistoffen of kunstmest bij te pas komen. De afwezigheid van muren tussen de tuintjes zorgt bovendien voor een verbreding van de sociale contacten en - altijd handig - onderlinge raad.

SmoothieDe award werd overhandigd door vice-premier minister Steven Vanackere (CD&V) en gedeputeerde voor Landbouw Monique Swinnen (CD&V).

De aanwezigen werden nadien verrast met een smoothie gemaakt met verse groenten uit de volkstuintjes.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio