Kraan raakt leiding: 200 man geëvacueerd

Acht bedrijven ontruimd na gaslek

Een sproeischerm bij het gaslek, moest het risico op ontvlamming wegnemen. Foto: mye

Aalter -

In het Aalterse industrie­park zijn gisteren acht bedrijven ontruimd nadat een kraan een gasleiding had geraakt aan de Tervennelaan. Tweehonderd werknemers werden opgevangen bij staaldraadproducent Bekaert.

Een gaslek in een industriezone roept altijd nare herinneringen op aan de ramp van Gellingen in 2004, maar de gevolgen bleven gisteren in het Aalter gelukkig beperkt. De oproep van het lek aan het kruispunt van de Tervennelaan met de Nijverheidslaan kwam omstreeks 10 uur 's morgens binnen bij de ­Aalterse brandweer en die nam geen enkel risico. Er werd ­onmiddellijk een veiligheids­perimeter van enkele honderden meters ingesteld, waarna alle werknemers in die straal werden geëvacueerd, goed voor een kleine tweehonderd man. Om de herstellings­werken veilig te laten verlopen, stelden de hulpdiensten een sproeischerm op aan het lek, om het gevaar op ontvlamming te vermijden.

‘Een kraan raakte bij ­graaf­werken een middendrukgasleiding, ­waardoor aardgas ontsnapte’, vertelt Simon Van Wymeersch van netbeheerder Eandis. ‘De hulpdiensten en de technici waren zeer snel ter plaatse en de gastoevoer werd onmiddellijk gestopt. Het lek werd voorlopig gedicht waardoor de toestand genormaliseerd werd. In de namiddag volgde dan een definitieve reparatie.’ Stonden de leidingen vermeld op de plannen? ‘Ja, die stonden erop’, bevestigt Van Wymeersch.

Solidariteit

De geëvacueerde werknemers konden tijdens de reparatiewerken terecht bij de iets verder gelegen staaldraadgigant Bekaert. Aanvankelijk op de parking, maar daarna opende de directie de personeelsrefter om de geschrokken mensen te laten bekomen. Ook drankenhandel Smetje & zoon uit het industriepark toonde zijn solidariteit door een lading frisdranken naar de wachtende werknemers te sturen.

En de economische schade? ‘Goh, er was geen klantenservice, maar veiligheid komt altijd eerst’, aldus Mieke Vertriest, zaakvoerder van het transportbedrijf X-trans. Omstreeks 12 uur werd het alarm afgeblazen en nadat brandweercommandant Marc Verkest ieder bedrijf bezocht had met een gasdetector kon iedereen terug naar zijn werkplaats.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio