Gouverneur Denys lovend voor Sint-Laureins

Horeca klaar voor nieuwe Palingmaand

Horeca klaar voor nieuwe Palingmaand

De Sentse horeca haalt weer alles uit de kast. Gouverneur Denys: ‘Wanneer ik hier kom fietsen tussen de kreken zal ik niet vertrekken zonder ergens van een bord paling te genieten.’ Foto: emt

Sint-Laureins -

Het majestueuze Godshuis in Sint-Laureins was alweer het decor voor de start van een nieuwe Sentse Palingmaand. De horeca stelde er zijn palingbereidingen in de kijker. 'Klaar voor een nieuwe campagne', klinkt het van tussen de ­kookpotten.

Oktobermaand Palingmaand. De actie van de Sentse horeca en het gemeentebestuur is een klassieker aan het worden in culinair Vlaanderen. Zowat alle horecazaken van de gemeente stapten mee in het idee om gezamenlijk de paling, een oerdegelijk streekgerecht, opnieuw onder de aandacht te brengen. Het concept hielp Sint-Laureins mee aan de titel van Ambassadeur Vlaanderen Lekkerland 2010-2012.

‘En of het werkt’ is restauranthouder Dirk Boelens uit Bentille van oordeel. ‘Elke horecazaak is er beter van geworden. Toeristen komen naar Sint-Laureins en zijn deelgemeenten afgezakt. Velen laten zich na een stevige fietstocht verleiden om een heerlijk maal paling te verorberen. Elke horecazaak heeft zijn accenten gelegd in de bereiding. Paling is en blijft een fantastische lekkernij.’

Iets wat ook afscheidnemend Oost-Vlaamse gouverneur André Denys maar al te graag toegaf tijdens de openingsplechtigheid in het Godshuis. ‘Vandaag moeten jullie het Ambassadeurschap doorgeven aan de stad Oudenaarde’ gaf Denys mee aan de Sentse bevolking. ‘Een stad die intrinsiek meer toeristische troeven heeft dan het landelijke Sint-Laureins. Maar ik durf het sterk betwijfelen of Oudenaarde het zelfde resultaat zal halen als jullie. Sint-Laureins heeft de titel nooit als een erkenning beschouwd, maar als een uitdaging. In de afgelopen jaren heeft Sente echt alles uit de kast gehaald om van het Ambassadeurschap iets te maken. Meteen daag ik Oudenaarde uit om even goed te doen. Ik laat Sint-Laureins en haar paling niet los. Wanneer ik hier in de toekomst eens kom fietsen tussen de kreken zal ik niet vertrekken zonder ergens van een bord paling te genieten’.

Een mooiere opsteker kan je je als palinggemeente niet ­krijgen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio