Notariswoning zwiert deuren open voor publiek

Huis Nagels geeft na eeuw geheimen prijs

© els

De vroegere notariswoning van Louis Nagels in de Stationsstraat, gebouwd in 1892, lijkt voor de achteloze voorbijganger een gewoon huis in de rij. Bij het betreden van de woning gaat nochtans een wondere wereld open.

Egide Lismond

‘Een parel’, vonden de eerste bezoekers die op Open Monumentendag in de wereld van notaris Nagels binnen traden. Verbazing en een wow-gevoel overheersen bij het verbluffende interieur van een pronkzuchtig aristocraat die dweepte met kunst en zijn woning inrichtte in diverse bouwstijlen en met tal van knipoogjes naar historische figuren.

‘De Egyptische kamer is het neusje van de zalm, een hoogtepunt van egyptomanie, met een overdaad aan Egyptische versieringen en motieven’, verduidelijkt eigenaar Herman Collignon (58). In een ander glasraam prijkt Marcus Vitruvius (85-20 v. Christus), bekend van zijn werk over bouwkunst en inspirator van Leonardo Da Vinci. In het huis vind je ook verwijzingen naar andere volgelingen van Vitruvius: de Nederlandse architect Hans Vredeman de Vries (1527-1609) en Pugin, de Engelse grondlegger van de neogotiek.

Elk vertrek heeft zijn eigen bouwstijl: een verzameling van neogotiek, Louis XV en Egyptische stijl. ‘De kamers bevatten een schat aan verwijzingen naar gerenommeerde kunstenaars en denkbeelden, zoals onder meer de vrijmetselarij. Maar in de woning is nog niet alles onthuld’, zegt Herman Collignon. ‘Nagels bouwde zijn woning om te pronken, tot het overdadige toe, maar de notaris hield zijn deur op slot. Zijn huis was ook ingenieus ingericht. Een bezoek is een openbaring van de aristocratische leefgewoonten in die tijd. We zijn tevreden dat we na 120 jaar de deuren kunnen opengooien. Nog geen twintig mensen zagen ooit de bovenverdieping van de woonst’, vertelt Ingrid Grobben.

Befaamd restaurant

Elke week op zaterdag en zondag geven de eigenaars vanaf nu rondleidingen voor groepen met een beperkt aantal deelnemers. Voor een bezoek vragen ze 15 euro per persoon. ‘Geen bedrag dat de massa zal aantrekken. We speculeren op mensen met gevoel voor geschiedenis, kunst en architectuur, mensen die van schoonheid houden. Met de opbrengst wordt de woning onderhouden en gerestaureerd’, legt Collignon uit.

Het echtpaar kocht tien jaar geleden de woning die toen al zes jaar leegstond en dreigde te vervallen.

Na de familie Nagels werd het huis bewoond door dokters, tijdelijk was het ook een befaamd restaurant. De huidige bewoners leiden vanuit het huis een handelszaak in exclusieve stoffen, behang en verven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus