Docente leeft samen met vijf Brusselse gezinnen

Diversiteit in de klas verpakt in vijf verhalen

Diversiteit in de klas verpakt in vijf verhalen

Docente Brigitte Puissant (met micro) leefde onder andere samen met dit gezin. Foto: rdb

Brussel -

HUB-docente Brigitte Puissant heeft een educatief intercultureel pakket ontworpen, speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs. De docente leefde daarvoor een tijd bij vijf Brusselse gezinnen.

Onder grote belangstelling stelde Brigitte Puissant, docente in de lerarenopleiding aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), haar nieuwe pakket voor.

Dat moet leraren helpen bij het omgaan en werken met ‘de meervoudige entiteit’ van Brusselse leerlingen. Het ondersteunt hen om met de diversiteit in de klas aan de slag te gaan.

Het pakket is speciaal bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs en werd al uitgetest tijdens stages van studenten uit de lerarenopleiding.

‘Er bestaan veel verschillen tussen de leefwereld van de leerkrachten, die meestal buiten Brussel wonen, en die van de kinderen in Brussel’, aldus Puissant.

‘We zochten een manier om die kloof te overbruggen. We werken in deze opleiding al jarenlang met lesmateriaal uit Nederland, maar dat is niet aangepast aan de Brusselse grootstedelijke context.’

‘Daarom ben ik nauw gaan samenleven met kinderen uit vijf Brusselse gezinnen. Ik ging met hen mee naar het park, naar school met de tram, naar de Arabische en Tibetaanse les of naar de protestantse kerk. Wat me vooral opviel, was de mix van invloeden in het leven van de kinderen. Zo zingt Choesang, één van de kinderen, boeddhistische mantra's, maar luistert ze toch het liefst naar K3.’

Puissant bundelde alle foto's, audio-opnames en ervaringen en maakte met al dat materiaal vijf verhalen.

‘Elk verhaal bevat tien vertelplaten en een boekje. Daarnaast is er een website voor leerkrachten die hen via een stappenplan wegwijs maakt in het gebruik voor de klas. De verhalen zijn immers geen doel op zich, maar een middel om de diversiteit in de klas zichtbaar en bespreekbaar te maken. De verhalen, foto's en opnames bieden veel herkenning voor de kinderen hun eigen leefwereld en dat creëert een grote betrokkenheid en interactie. Kinderen ontdekken ook elkaars leefwereld en er groeit een spontaan respect voor elkaar.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio