Bouw windturbines langs E34 van start

Bouw windturbines langs E34 van start

Zo zal het windmolenpark Duikeldam er uitzien. Foto: Fortech

Sint-Gillis-Waas/Vrasene -

Als het weer het toelaat, start eind deze week de opbouw van de eerste van vier windturbines in het windpark Duikeldam. Dat bevindt zich ten zuiden van de expresweg E34 in Vrasene en Sint-Gillis-Waas.

De turbines worden gebouwd door het bedrijf Fortech uit Sint-Gillis-Waas met steun van coöperatieve Wase Wind.

Fortech is de eigenaar en uitbater van het park, Wase Wind levert de 100 procent groene geproduceerde elektriciteit aan gezinnen en bedrijven uit het Waas- en Scheldeland.

‘De onderdelen van de windturbines worden deze en volgende week aangevoerd’, zegt Kris Aper, voorzitter van Wase Wind.

‘Eerst wordt de mast opgebouwd en daarop wordt de gondel (de machinekamer, nvdr.) geplaatst. De drie wieken worden op de grond gemonteerd aan de naaf, het neusje van de gondel, en samen gehesen. Dit is een spannend moment omdat het uiterste nauwkeurigheid en voorzichtigheid vraagt. Er mag, voor één keertje, ook niet te veel wind zijn. De bouwwerken zullen snel vorderen. Als het weer meezit, wordt wekelijks een turbine rechtgezet.’

Open werf

‘Fortech en Wase Wind willen iedereen van nabij laten kennis maken met windenergie en de opbouw van het windpark Duikeldam’, pikt Chris Derde van Fortech in.

‘De omvang van de 45 meter lange wieken en de gondel is moeilijk in te schatten zodra de turbines draaien. Daarom organiseren we de komende dagen een open werf waarop iedereen de onderdelen van de windturbine van nabij kan bekijken voor ze worden gehesen. Vrijdag komen meer dan 250 schoolkinderen een kijkje nemen, zaterdag nodigen we tussen 15.30 en 18.30 uur de rest van de bevolking uit. De feestelijke inhuldiging van dit nieuwe windpark is zaterdag om 18.30 uur gepland.’

De vier windturbines van het park Duikeldam zullen voldoende elektriciteit produceren voor 6.000 gezinnen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio