Haller Zanger Knapen doen lokale folklore herleven

Haller Zanger Knapen doen lokale folklore herleven

De Halle Zanger Knapen in traditionele kledij. 

In Halle zagen de Haller Zanger Knapen het levenslicht. Het vierkoppige koor brengt met Halse liedjes een stuk folklore in de stad.

‘De Haller Zanger Knapen, dat is een kliekje van vier bekende Hallenaren, die met typische Halse en streekgebonden liedjes voor sfeer willen zorgen tijdens lokale feestelijkheden, braderies, kermissen en andere folkloristische activiteiten’, vertelt initiatiefnemer Frans Dereymaeker. Hij kreeg Ronny Guillaume, Eddy ‘Ditsj’ Degreef en Nico Vantricht zover om in het avontuur mee te stappen. Franske is op dat vlak niet aan zijn proefstuk toe. Hij maakte nog deel uit van de Woelers waarmee hij destijds de hilarische Gongshow won op de toenmalige BRT.

‘Halle kent heel veel oude liedjes die deel uitmaken van de plaatselijke cultuur en folklore. We vonden dat dit niet verloren mocht gaan. We rakelen oude liedjes op, al dan niet in een frisser kleedje, en we brengen ook liedjes die in de gekende Halse revues Vroeger en nu, werden gezongen’, aldus het viertal.

De naam Haller Zanger Knapen is een knipoog naar het wereldvermaarde zoet gevooisde kinderkoor uit Wenen. ‘Maar we hebben zeker niet de pretentie even getalenteerde zangtalenten te zijn . Daar moeten we zelf om lachen . Het is ons puur om de folklore en de sfeer te doen, die sowieso van deze liedjes uitgaat, en die wij dan ook graag op een simpele, plezante manier zouden willen op straat brengen,’, zegt Frans.

‘Wij zien ons zelf eerder als straatzangers, zonder enige muzikale begeleiding. We gaan de boer op om op die manier deze Halse rijkdom levendig te houden bij het grote publiek’, besluit Frans Dereymaeker.

De Haller Zanger Knapen maakten hun debuurt tijdens de Halse reuzenfeesten enop de rommelmarkt in de stad. Meezingen is toegestaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio