't Notenboompje krijgt voorlopig onderdak in Witse-opnamestudio

‘Het noodlot blijft ons achtervolgen’

‘Het noodlot blijft ons achtervolgen’

De leerlingen van het muziekatelier hebben een nieuw onderkomen.

Halle -

De kinderen en volwassenen van het muziekatelier 't Notenboompje volgen dit schooljaar geen les in hun eigen lokalen in Lembeek maar wel in het Witse-gebouw in Halle. Uit pure noodzaak want het muziekhuis is aangetast door huiszwam.

‘Het lijkt wel of het noodlot ons blijft achtervolgen als het op huisvesting aan komt’, aldus Miek Winderickx die 't Notenboompje in 1990 mee hielp opstarten. ‘Onze hoofdbetrachting is kinderen en volwassenen creatief te leren omgaan met muziek, vooral met het accent op samenspel. We hebben een succesvolle werking want wekelijk krijgen we hier 120 leerlingen over de vloer op zaterdag en op woensdagnamiddag. Helaas lopen huisvestingsproblemen als een rode draad door ons 22 jaar oude bestaan. Ook deze keer hebben we op drie maanden tijd letterlijk onze biezen moeten pakken want het onze behuizing is volledig aangetast door huiszwam en dus onbewoonbaar.’

‘In 1990 zijn we gestart in het toenmalig Onze-Lieve-Vrouwcollege in de Albertstraat. Maar toen streek de ploeg van Witse neer in Halle en die hadden de oude school nodig als filmstudio. Dus verhuisden we in 2002 naar het Onze-Lieve-Vrouwcollege in het stadscentrum. Door de fusie met het Heilig Hart-instituut moesten we daar twee jaar later wegens plaatsgebrek ook weer weg. Omdat we het beu waren altijd al onze instrumenten te moeten verhuizen, kochten we uiteindelijk zelf een huis aan in 2004: een oud bankfiliaal op het Claesplein in Lembeek. We dachten dat we veilig zaten’, gaat Miek Winderickx verder.

‘Tot onze buurman vorig jaar verbouwingswerken liet uitvoeren en tijdens de kletsnatte winter het dak liet open liggen. Doorweekte muren, schimmel en zwammen waren het resultaat. We namen een expert onder de arm en het pand bleek totaal onbewoonbaar. Er zijn dringend werken nodig want alles is rot en aangetast.’

‘Intussen hadden we wel een nieuwe werkjaar voor te bereiden en we zaten totaal onverwacht opnieuw zonder lokalen. Toen bedacht onze voorzitter Jasper Deneyer dat het Witse-gebouw leeg stond omdat de filmploeg uit Halle was vertrokken. Gelukkig vonden we gehoor bij de stad en met veel kunst- en vliegwerk kregen we de start van het nieuwe werkjaar net op tijd rond in het gebouw waar we ooit begonnen’, aldus Miek.

Leerlingen die willen inschrijven voor de muziekateliers in 't Notenboompje kunnen dit nog tot eind september in de Albertstraat.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio