Nieuw heem komt er in het 60/55 jubileum-feestjaar

Chirogroepen Hermelinde en Juventa samen onder één dak

De chiroleden gingen op de uitgezette contouren staan van het nieuwe heem en lieten rode ballonnen op Foto: pvl

Kemzeke -

Na jaren sparen en met de hulp van de kerkraad en de gemeente kan Chiro Kemzeke starten met de bouw van het nieuwe heem. Het wordt één groot complex van twintig bij dertig meter, met een lokaal voor elke afdeling en een polyvalente zaal voor beide.

Er ging een zucht van opluchting door de Kemzeekse Chirorangen toen burgemeester Stany De Rechter en pastoor Aimé Vermeersch de eerste steen legden voor het nieuwe Chiroheem.

Eindelijk, want de lokalen van zowel meisjesgroep Hermelinde in de Kemzekestraat als van jongensgroep Juventa in de Molenstraat zijn hun houdbaarheidsdatum al een eind voorbij.

De barakken waarin ze nu nog huizen, voldoen na veertig jaar intensief gebruik al lang niet meer aan de eisen van een moderne jeugdbeweging.

De waterleiding springt bij vriesweer, het dak is zo lek als een zeef, de muren vertonen verrottingsverschijnselen en zitten onder de schimmel en de elektriciteit valt geregeld uit.

Maar aan al deze ellende komt binnenkort een einde. Het nieuwe heem wordt gebouwd achter de kinderspeeltuin in de Kerkwijk, waar tot nu toe jaarlijks de openluchtfuif plaatsvond, en ligt naast het clublokaal van de schutters en het instructieplein voor leerling-chauffeurs.

‘Dit project is het resultaat van samenwerking tussen het gemeentebestuur, de kerkraad en de Chiro zelf’, zegt burgemeester Stany De Rechter (GeBe).

‘Elke partij draagt ongeveer één derde bij in de totale investering.’

De grond was eigendom van de gemeente. Die verkocht die aan de kerkraad, die de grond op zijn beurt ter beschikking stelt van de Chiro.

Het geld dat de gemeente kreeg voor de grond (160.000 euro, nvdr.) werd opnieuw geïnvesteerd in het bouwfonds van beide jeugdbewegingen.

De kerkraad legt nog eens eenzelfde deel bij en de rest wordt bijgepast door de Chiro zelf.

De totale kost voor de nieuwbouw wordt geschat op 480.000 euro. Het wordt één groot complex van twintig bij dertig meter, met een lokaal voor elke afdeling en een polyvalente zaal die zowel door Juventa als Hermelinde gebruikt kan worden.

Beide groepen, die samen meer dan 260 leden tellen, blijven wel elk apart hun werking behouden.

Chiro Juventa wordt dit jaar 60 en Hermelinde 55 jaar. Het nieuwe heem vormt de bekroning van dit jubileumjaar.

‘Wij hopen in augustus een openingsweekend te kunnen houden’, zegt Celien Van Broeck van de hoofdleiding. ‘Dat zou dan een feestelijke afsluiter worden van ons feestjaar, dat eind deze maand start.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio