‘Melkprijs nog onvoldoende’

Langemark -

De grootste melkafnemer van het land Milcobel heeft beslist om de basisprijs voor melk van 24 naar 26 cent per liter te verhogen. De verhoging komt er na protest van de boeren, die nog steeds ontevreden zijn.

De melkveehouders vinden twee eurocent per liter onvoldoende en reageren ontgoocheld op de aankondiging van Milcobel. Volgens de boeren ligt de kostprijs om een liter melk te produceren momenteel rond de 30 eurocent per liter.

Vorige week voerde het Algemeen Boerensyndicaat nog actie aan de poorten van Milcobel in Langemark. Provinciaal ABS-voorzitter Eric Boussery: ‘Die twee cent extra stelt niet veel voor. De prijs die Milcobel geeft, ligt nog altijd een stuk lager dan wat de buitenlandse melkerijen geven en vermoedelijk gaan die hun melkprijs ook met twee cent verhogen. We staan dus weer even ver, nergens eigenlijk. Bovendien gaan we een kostelijke winter tegemoet: de graanprijs staat hoog en de prijs van het veevoeder dreigt te stijgen, net zoals de productiekost van de melk. We gaan naar 32 tot 33 eurocent kostprijs per liter.’

Nieuwe acties op til

Het ABS wil begin oktober opnieuw actie voeren

‘We zijn ons nog aan het beraden over de manier waarop, maar dat er nieuwe acties komen, staat vast’, aldus Boussery.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio