Dertig vrouwen van over de hele wereld herdenken familie tijdens bezoek aan Westhoek

Verbonden door de gruwel van de oorlog

Verbonden door de gruwel van de oorlog

De vrouwen werden ontvangen op het stadhuis. Foto: pli

Ieper -

Frances Alexander, dochter van een Britse soldaat die in 1915 ei zo na een van de eerste slachtoffers van de gasaanvallen in de frontstreek werd, richtte in Londen een organisatie op voor vrouwen met een gelijkaardige familiegeschiedenis. Dertig jaar later telt die 13.000 leden, dertig daarvan zijn sinds dinsdag op bezoek in de Westhoek.

Dertig vrouwen uit alle windstreken van Europa, maar ook uit Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië verblijven de komende dagen in de Westhoek. Ze zijn lid van een wereldwijde organisatie met 13.000 leden, allemaal vrouwen.

Naast de vriendschap, is het de oorlog die hen bindt. ‘In Ieper en de frontstreek komen hun familigeschiedenissen samen: de graven en sporen van de Eerste Wereldoorlog binden hen’, zegt vredesactiviste en auteur Jennie Vanlerberghe uit Kemmel.

De vader van de stichtster, Frances Alexander, was een van de eerste slachtoffers van de gasaanvallen in onze streek in 1915. Hij werd slachtoffer van mosterdgas. Gelukkig duurde zijn overtocht naar Engeland zo lang, waardoor de zeelucht hem gered heeft. ‘Daarom is de band van Frances en haar organisatie met onze streek altijd heel speciaal gebleven’, zegt Jennie.

De Australische Jenny Ellis kreeg een brief van haar grootmoeder over haar zoon soldaat W. Hamilton en hoe die tijdens gevechten aan het front op 4 oktober 1917 sneuvelde. Zijn naam staat zoals zovele op de Menenpoort gegrift.

Dinsdagavond woonden de dames daar de Last Post-plechtigheid bij. Ze hebben er een krans neergelegd, een ontroerend moment.

De organisatieWomen Welcome Women Worldwide(of 5W) bestaat al 30 jaar en werd gesticht in Londen. In Ieper zijn de leden graag geziene gasten. Ze werden ontvangen in de raaddszaal en bezochten belangrijke herdenkingsplaatsen zoals het In Flanders Fields Museum en Tyne Cot Cemetry in Passendale.

5W heeft ook Duitse vrouwen in haar rangen, zoals Almuth Tharan. ‘Ik hoop dat niemand mij mijn verhalen kwalijk zal nemen, want ik kom van de andere, de verkeerde kant van beide wereldoorlogen’, verontschuldigt Almuth zich. Maar de vrouwen die haar vergezellen, maken geen onderscheid. ‘Het gaat om respect, dat is de boodschap die we over de hele wereld willen uitdragen’, besluit Jennie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio