Beschuldigde en slachtoffer zouden uit woning worden gedreven

Wiekevorst -

Romain Adriaens (63) en Irène Orens (61) zouden op 17 juli 2009 uit hun woning in Wiekevorst worden gezet, omdat ze al een half jaar geen huur meer hadden betaald.

‘Ik kreeg altijd te horen dat er geen financiële problemen waren, maar dat het de banken waren die moeilijk deden. Ze wimpelden me steeds met een verhaaltje af. Ik had het gevoel dat wat ik ook zei, toch niets meer uithaalde en daarom ben ik naar de vrederechter gestapt’, zegt de huisbaas.

Hij verhuurde de woning aan de Valleistraat sinds 1992 aan het stel. Het waren aanvankelijk goede huurders, die het huis in orde hielden en correct betaalden, ook al verbleven ze vaak lange periodes in het buitenland. Veel contact had hij dan ook niet met hen.

Sinds december 2008 bleven de betalingen echter uit. ‘Als ik bij hen langs ging om te vragen waarom ze geen huur meer betaalden, werd ik altijd met een kluitje in het riet gestuurd. Romain vertelde me dat de deur van de bank geblokkeerd was, waardoor hij geen geld kon afhalen, of dat er iets met de kluizen was. Ooit zei hij zelfs dat er een bankoverval was gepleegd en dat hij was opgepakt, omdat hij op de dader leek. Het was altijd wel iets.’

Tijdens zijn verhoor voor het Antwerpse assisenhof verklaarde Romain vorige week dat ze hun huur niet meer betaalden omdat Irène ruzie had gemaakt met de huisbaas en omdat ze toch terug naar Kenia gingen. ‘Ik ruzie met Irène? Daar weet ik niets van. Ik vond haar een lieve dame, misschien iets te goedgelovig. Ze hebben ook nooit gezegd dat ze terug naar Kenia gingen’, reageerde de huisbaas.

De man had de indruk dat het stel financieel aan de grond zat en stapte uiteindelijk naar de vrederechter. Aanvankelijk zou het koppel op 4 juli 2009 - twee dagen voor de feiten - uit het huis worden gedreven, maar dat werd uitgesteld naar 17 juli.

Ook de buren bevestigden dat het stel in armoede leefde en dat hij verhalen verzon om te maskeren dat ze financieel aan de grond zaten. Irène was in de weken voor haar dood dikwijls haar hart komen uitstorten bij buurvrouw Bea. Het slachtoffer ging zwaar gebukt onder hun financiële problemen. Romain zei altijd dat ze veel geld hadden, maar hij verzon volgens zijn buren de meest onwaarschijnlijke verhalen om hun financiële problemen te verklaren. De buren wezen Irène er meer dan eens op dat die verhalen niet konden kloppen, maar het slachtoffer wilde dat niet aannemen. Bea had in de dagen voor de feiten sterk het gevoel dat er iets mis zou lopen. Toen ze de beschuldigde op 2 juli 2009 - de dag van de feiten maakte ze zich zorgen. ‘Het gebeurde niet vaak dat Romain alleen wegreed en daarom belde ik hem om te vragen of alles in orde was met Irène. Hij zei dat ze zich aan het klaarmaken was’, zei Bea. Even later stond hij in paniek voor hun deur met de boodschap dat hij bij zijn terugkomst Irène dood had aangetroffen op de keukenvloer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S