Restauratie start op 2 oktober

FOTO. Delicate verhuis van Lam Gods uit Sint-Baafs

Een gespecialiseerde firma verhuisde gisteren een deel van het Lam Gods van de Sint-Baafskathedraal naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK). Daar start op 2 oktober de restauratie van het wereldberoemde werk van de gebroeders Van Eyck. Pas over vijf jaar hangt het werk terug compleet in de kathedraal. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium stelde een indrukwekkende reeks foto's van de delicate verhuis ter beschikking.

Om 8 uur gisterochtend begon de firma met de ontmanteling van de acht buitenluiken en hun originele lijsten. Daarmee werd het startschot gegeven voor de eerste fase van de restauratie van het legendarische meesterwerk. Voor het transport werd de luiken opgeborgen in op maat gemaakte houten kisten met aan de binnenzijde een zachte bekleding en een extra beschermingslaag. Pas binnen drie jaar zal het volledige veelluik verhuisd zijn.

Rond 12.45 uur rolden de acht kisten de kathedraal buiten om meteen te worden opgeborgen in de laadruimte van een vrachtwagen. De verhuizing gebeurde via de zij-ingang van de kathedraal in de Kapittelstraat en onder toeziend oog van enkele politiemannen. Na goed twintig minuten was de klus geklaard en vertrok de colonne richting het MSK, aan het Citadelpark. Daar kwam het kunstwerk een kwartier later aan. De komende vijf jaar zal een gespecialiseerd team van zeven vrouwen en twee mannen het Lams Gods onder handen nemen. 

De verhuizing was een belangrijk moment voor Christine Ceulemans, van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK), dat het restauratieteam samenstelde. ‘Dit is een uniek transport want het is intussen al zestig jaar geleden dat het werk de kathedraal nog verliet. De mindere toestand van het veelluik is al bekend sinds 2010. We kwamen bij de ontmanteling niet voor verrassingen te staan.’

Acclimatiseren

Vooraleer de restauratie op 2 oktober start, wordt het kunstwerk opgeslagen in de kelders van het MSK. Daar kan het wennen aan de nieuwe omgeving. De temperatuur en de vochtigheidsgraad van het MSK zijn immers totaal anders dan in de Sint-Baafskathedraal. Tegelijk kunnen de restaurateurs starten met de voorbereiding van hun werk. 

Voor Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, was de verhuizing een emotioneel moment. ‘Wekelijks ga ik toch een keer of drie naar het Lam Gods kijken. Ik mis het schilderij nu al en het ergste moment komt pas binnen drie jaar, als het volledige werk verhuisd is. Het MSK mag dan wel niet ver zijn, ik hoop dat die vijf jaar snel voorbij zijn en ik kijk al uit naar het moment dat het Lam Gods hier terug in al zijn glorie tentoongesteld staat.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio