Oorverdovend signaal na pestincident aan station

Roeselare gaat keihard schreeuwen tegen pesten

De schoolvakantie begon in mineur in Roeselare met het pestfilmpje dat de wereld rond ging.

Roeselare -

Het stadsbestuur van Roeselare hoopt op 28 september enkele duizenden scholieren samen te krijgen op de Markt voor ‘De Schreeuw tegen Pesten’. Meteen een poging om het wereldrecord schreeuwen te verpulveren.

Het vorige schooljaar eindigde in mineur in Roeselare, toen op Facebook beelden opdoken van de 13-jarige Kayleigh uit Tielt. In het filmpje was te zien hoe het meisje op de laatste schooldag aan de bushalte van het station van Roeselare geslagen en geschopt werd door Kacey, een medeleerlinge van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI). De beelden gingen de wereld rond en riepen een storm van verontwaardiging op.

Onder aanvoering van Regi

Het stadsbestuur van Roeselare grijpt het incident nu aan om bij het begin van het nieuwe schooljaar met een ludieke actie extra aandacht te vragen voor pestgedrag.

‘Onder de noemer ‘De Schreeuw voor een Pestvrije Stad’ willen wij op vrijdag 28 september zoveel mogelijk mensen naar de Markt lokken om uiting te geven aan hun afschuw van pestgedrag. Niet alleen op school, maar ook op het werk, in het gezin, de jeugd- en sportbeweging of gewoon op straat, iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd als slachtoffer, dader of toeschouwer’, zeggen burgemeester Luc Martens (CD&V) en schepen van Jeugd Nathalie Muylle (CD&V).

Tegelijk hoopt Roeselare het wereldrecord schreeuwen te verbeteren. Dat staat nu op 129,9 decibel en op naam van Leuven, waar 3.000 studenten op het Ladeuzeplein het record van een groep Finse scouts deden sneuvelen.

‘Onze stad telt 10.000 scholieren. Het moet dus kunnen om heel veel mensen samen te brengen rond 16.30 uur’, zegt onderwijsconsulente Veerle Breemeersch. Om de stemmen op te warmen wordt dj Regi ingeschakeld.

Rond de tafel

De actie moet het startschot zijn voor nog meer initiatieven rond pesten. ‘Zo willen wij op 3 oktober een rondetafelgesprek houden met alle betrokken diensten om te zien hoe wij het bestaande protocol met justitie en politie nog kunnen verscherpen en nog beter kunnen samenwerken om pesten te voorkomen’, zegt Martens.

De recordpoging schreeuwen is tegelijk een vervolg op de poging om het wereldrecord kussengevecht te verbeteren. In september 2005 kwamen 2.500 jongeren op het Polenplein van Roeselare samen om met kussens te gooien, maar het record zat er toen niet in. Dat bleef op naam van een Amerikaanse universiteit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio