Drie medailles voor oudste veteraan

Drie medailles voor oudste veteraan

Leon Bosman krijgt felicitaties van het schepencollege en van de vaderlandslievende verenigingen. Foto: pvr

Lebbeke -

Leon Bosman (94) kreeg gisteren niet minder dan drie medailles overhandigd: een Gouden en Zilveren palm en het Erekruis. Bosman is de oudste Lebbeekse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij verblijft al geruime tijd in het Rust- en Verzorgingstehuis Hof ter Veldeken.

Leon Bosman werd soldaat in 1938. Hij vervulde achttien maanden dienstplicht. ‘Eén van mijn kamergenoten was oud-premier Paul Van den Boeynants’, herinnert hij zich.

De Lebbekenaar was pas afgezwaaid toen ons land, wegens de dreiging van Nazi-Duitsland, een algemene mobilisatie afkondigde. Bosman belandde bij het begin van de oorlog aan de Marne en werd daar door de Duitsers gevangengenomen. Tijdens de terugtocht slaagde hij erin, samen met lotgenoten uit Meldert, in Baardegem te ontsnappen en naar huis terug te keren. Enige tijd later kon hij zijn werk bij de Post in Brussel hervatten. Leon ging er met pensioen als adjunct-controleur.

Leo Bosman was een vertrouwde figuur in de gemeente. Decennialang was hij één van de steunpilaren van de Koninklijke Harmonie Orpheus. Als muzikant en als bestuurslid. Hij was ook kandidaat voor de PVV, de vroegere Open VLD, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Op latere leeftijd ontdekte hij dat hij vaardig en vlot kan rijmen: eenvoudige, recht uit het hart geschreven gedichtjes over mensen en toestanden in zijn directe buurt, die aanspreken door hun humor en anekdotiek.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio