Ruiterroute eert geboortestek trekpaard

Ruiterroute eert geboortestek trekpaard

Het Comité Orange I liet eerder al een standbeeld plaatsen op het dorpsplein. Foto: gds

Grimminge -

Ruiters en menteams kunnen voortaan de geboortegrond van Orange I, de stamvader van het Belgisch trekpaard, ontdekken via een permanente ruiterroute.

Orange I stond aan de wieg van het trekpaardengeslacht. Het ‘comité Orange I' zorgde al voor een bronzen standbeeld op het dorpsplein van Grimminge maar heeft nog plannen om de aandacht voor zijn poulain levendig te houden. Daarom werd er een ruiter- en menroute uitgepijld met start op het Grimmingeplein. Vandaar gaat het eerst naar de Kakelenberg.

Recent onderzoek wees uit dat in 1863 hier de stamvader zijn eerste passen zette en niet in een hoeve aan de Raspaillebosstraat, zoals lang werd gedacht. Orange stond in de Kakelenberg op stal bij een zekere Vanderschueren. De man had twee kippen, één koe en één paard. Maar wel een raspaardje dat zorgde voor een beroemd nageslacht.

De ‘Orange Ruiter- en Menroute’ gaat vooral over onverharde wegen en is dertig kilometer lang. Er volgen nog een kaart en permanente bewegwijzering.

Het comité plant voor volgend jaar overigens een groot paardenevenement in het dorp, naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de plaatsing van de bronzen versie van Orange I. Er wordt ook werk gemaakt van de restauratie van het voormalige gemeentehuis, vlak achter het standbeeld. Dat moet een museum worden over het trekpaard en het dorp. Verder komt een ontmoetingsruimte die op zondag als praatcafé fungeert. In het pand wordt er ook plaats ingeruimd voor hobbyisten die er een cursus willen geven of volgen, lokale artiesten kunnen er terecht om hun kunstwerken tentoon te stellen.

Maar om het aftandse gebouw, dat wel een beschermde status geniet, te herstellen is er nog een hele weg af te leggen. De stad Geraardsbergen keurde al een budget goed voor de dringende onderhoudswerken, het comité hoopt dat die binnenkort worden uitgevoerd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio