Verenigingen en comités vrezen verkeersproblemen

Negatief advies voor winkelcentrum JUTS

Negatief advies voor winkelcentrum JUTS

Zo moet het winkelcentrum eruit zien. Foto: if

Brussel -

De stad Brussel zou het winkelcentrum Just under the Sky (JUTS) aan de Van Praetbrug beter geen socio-economische vergunning geven. Dat zegt het Nationaal Sociaal Economisch Comité voor de Distributie (NSECD), in navolging van vele verenigingen.

‘De stad kan nu nog altijd een socio-economische vergunning afleveren, maar zal die wel met voldoende argumenten moeten rechtvaardigen na het negatieve advies van het NSECD’, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat in het NSECD zetelt.

Te veel voor Van Praetbrug

Volgens het NSZ is het project ‘niet compatibel met de gewestelijke mobiliteitsdoeleinden’. ‘Just Under The Sky verwacht 155.000 bezoekers per week, van wie 70 procent met de auto komt. En dat terwijl de Van Praetbrug een belangrijke invalsweg is voor het woon-werkverkeer.’ Het project is volgens het advies ook in strijd met het gewestelijke bestemmingsplan.

De zelfstandigenorganisatie is tevreden met de beslissing. ‘Hopelijk viert na het negatief advies opnieuw het gezond verstand. Er is immers een onvoldoende draagvlak voor dit project en al zeker niet bij de lokale handelaars’, aldus het NSZ. ‘Reusachtige shoppingcentra, zoals Just Under The Sky, hebben geen bestaansrecht omdat ze de kleinhandel doodknijpen.’

Het NSZ staat niet alleen in zijn strijd tegen JUTS. Het negatieve advies van het NSECD is ‘breed gedragen’, zo meldt Unizo. ‘In het comité zitten immers vertegenwoordigers van onder andere de federale overheid, het Brussels gewest, de consumentenorganisaties, de handel en de ondernemers.’

Als Brussel het negatieve advies niet volgt, ‘is er tegen de beslissing van de stad Brussel nog een beroep mogelijk door het Distributiecomité’, klinkt het nog. Eerder keerden organisaties als de Brusselse Raad voor Leefmilieu (BRAL), ACV Brussel en Halle-Vilvoorde, ACW, Unizo Vlaams-Brabant & Brussel en de Bond Beter Leefmilieu zich al tegen JUTS. De Brusselse schepen van Stedenbouw en Mobiliteit Christian Ceux (VDH) weigerde gisteren te reageren. Burgemeester Freddy Thielemans (PS) was onbereikbaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio