Slechts 15-tal permanente personeelsleden

Nieuw supermodern datacenter in Muizen

Nieuw supermodern datacenter in Muizen

Henk Uyttenhove: ‘Vroeger plaatsten ondernemingen hun centrale computer in een veredeld bezemhok.’ Foto: clh

Mechelen -

In de Smisstraat in Muizen is het gloednieuwe AlphaCloud-datacenter geopend. Het supermoderne complex kan worden omschreven als een enorme opslagplaats voor software en gegevens van bedrijven.

In oktober vorig jaar werd aangekondigd dat Syntigo, de ICT-dochteronderneming van de NMBS, en Atos, een internationale dienstverlener op het gebied van informatietechnologie, in Muizen samen een nieuw datacenter zouden optrekken. Onder de gemeenschappelijke naam AlphaCloud NV realiseerden beide partijen -ieder participeert voor 50 procent- het ambitieuze project.

‘We doen allebei aan gegevensbeheer voor bedrijven’, zegt Henk Uyttenhove, Product Manager van Syntigo. ‘Vroeger plaatsten ondernemingen hun centrale computer in een veredeld bezemhok of iets dergelijks, maar dat is niet meer van deze tijd. Gespecialiseerde firma's zoals de onze bieden glasvezelnetwerken en hypermoderne servers aan waarop de technologie en gegevens van onze klanten -Belgische en buitenlandse ondernemingen, groot en klein- probleemloos kunnen draaien. Voor bedrijven en organisaties is permanente beschikbaarheid van ICT-infrastructuur een basisvereiste geworden voor hun dagelijkse werking .'

Weinig personeel

Het datacenter heeft een oppervlakte van 3.000 vierkante meter en is gelegen op een site van de NMBS aan het station van Muizen. De locatie werd uitgekozen voor de nabijheid van belangrijke elektriciteits- en telecommunicatienetwerken. In totaal zullen er slechts een 10- à 15-tal mensen tewerkgesteld zijn, die zullen instaan voor de infrastructuurbeheer.

‘Het datacenter is aangesloten op een krachtig glasvezelnetwerk van meer dan 6.000 kilometer en maakt gebruik van de modernste technologieën om maximale veiligheid (het complex is o.m. afgeschermd tegen bliksem en magnetische straling,nvdr.) en beschikbaarheid te garanderen’, zegt Uyttenhove. ‘Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de ecologische impact en het energieverbruik. Verder werd alles in het werk gesteld om het complex discreet te integreren in de onmiddellijke woonomgeving.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio