Chinese wiettelers krijgen tot celstraffen tot vijf jaar

Antwerpen -

De Antwerpse rechter heeft een Chinese drugsbende celstraffen tot 5 jaar (deels met uitstel) en boetes tot 16.500 euro opgelegd. Ruim 337.000 euro misdaadgeld werd verbeurd verklaard. Ze moeten ook drie eigenaars vergoeden voor de schade aan hun panden en drie distributienetbeheerders betalen.

Huiszoekingen op 28 en 29 maart brachten maar liefst zes wietplantages aan het licht. Die in Sint-Job-in-'t-Goor en Watervliet waren nog in opbouw, maar boven een Chinees afhaalrestaurant in Booischot werden 347 volwassen planten en 960 stekken aangetroffen. In een huurwoning in Geel vonden de speurders 442 planten en in een loods in Brecht nog eens 1.100. Ook in een Chinees restaurant in Antwerpen was materiaal voor plantages ondergebracht. Bij één van de kopstukken werden thuis nog 642 xtc-pillen gevonden.

Aan het dichtklappen van de val ging maandenlang onderzoek vooraf door de Antwerpse drugssecties.

Shuwang Z. (29) en Bin H. (35) leidden de bende vanuit Nederland, samen met Zhi Yong H. (26). Het aandeel van die laatste werd afgesplitst, omdat Zwitserland hem nog moet uitleveren. Kepa H. (44) uit Antwerpen en Shiyong Z. (28) uit Schoten hadden dan weer de leiding in België. De vijf gaven opdrachten aan de twaalf andere beklaagden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S