RUP Hoge Velden-Posthoornstraat goedgekeurd

Vijftien onteigeningen voor sportfaciliteiten

Vijftien onteigeningen voor sportfaciliteiten

Het clubhuis van de Koninklijke Vissersclub Moed en Geduld Lier mag volgens het RUP blijven. Foto: vdd

Lier -

Het stadsbestuur gaat het woonuitbreidingsgebied Hoge Velden en Posthoorn omzetten naar gebieden voor hoogdynamische recreatie. Er komen een sporthal, een turnhal, een voetbalwedstrijdveld, een Finse looppiste en een trekkerscamping. Vijftien grondeigenaars zullen worden onteigend.

Het college van burgemeester en schepenen heeft dinsdagavond het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Hoge Velden-Posthoornstraat goedgekeurd. Het 20 hectare grote gebied wordt begrensd door de Ring, het Netekanaal en Waversesteenweg en doormidden gesneden door de Aarschotsesteenweg.

‘Er zal veel ruimte komen voor fietsers, het jaagpad blijft behouden en de visclub Moed en Geduld kan blijven waar ze ligt’, somt schepen van Ruimtelijke Ordening Guido Van den Bogaert (CD&V) op.

‘De kajakclub, die nu in bosgebied ligt, zal moeten verhuizen. Lyra wil op termijn een herlokalisatie en zal ook misschien naar daar willen verhuizen. Voor fietsenfabrikant L'avenir is er ook geen probleem.’

‘Onderhandelen om grond’

Het RUP wordt op 24 september voorgelegd aan de gemeenteraad. Van 4 oktober tot 2 december volgt een openbaar onderzoek waarbij iedereen de plannen kan inzien in het stadskantoor en adviezen, opmerkingen of bezwaren formuleren. Vervolgens geeft Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening advies en wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie.

‘Een groot stuk van de gronden is eigendom van het OCMW maar wij moeten nog bijkomend gronden verwerven van 15 privé-eigenaars. Dat proberen we te doen via onderhandelingen’, aldus Van den Bogaert.

Ondertussen werkt de stad aan een masterplan. ‘Op korte termijn (2014-2015) willen we op eigen initiatief een sporthal bouwen die door de diverse sportverenigingen en scholen kan worden gebruikt’, vertelt schepen van Sport Freddy Callaerts (Lief Leeft). ‘Het zal geen groot complex zijn maar een middelgrote sporthal met twee basketbalvelden en ruimte voor zaalvoetbal. Aansluitend op de sporthal denken we ook aan een turnhal met randvoorzieningen en parkeerplaatsen.

In een tweede fase (2015-2018) worden de overige ontwikkelingen door de stad samen met derden uitgevoerd. We denken hierbij onder andere aan een voetbalwedstrijdveld met tribune en voetbaloefenvelden.’ De derde fase komt er vanaf 2018, maar moet nog worden bekeken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio